Debbie Gibson – Foolish beat

Debbie Gibson - Foolish beat

Door Ben Striesenou – Out of the blue is een perfecte titel voor een debuutalbum, maar dan moet het wel het gewenste ‘Waar komt dit opeens vandaan’-effect hebben. Dat was zeker het geval bij
Debbie Gibson. Het leverde haar zelfs een vermelding in het Guiness Book of Records op.

De in Brooklyn geboren Deborah Ann Gibson begon al op jonge leeftijd met schrijven en produceren van nummers. Ze schreef haar eerste single toen ze 14 jaar was. Toen de promo-single van het nummer Only in my dreams de Billboard Top 100 haalde, aarzelde Atlantic Records geen moment. Het label gaf haar een platencontract. Samen met producer Fred Zarr schreef, en produceerde Gibson vervolgens haar eerste album in slechts vier weken tijd. Het kwam uit in augustus 1987 en was goed voor 5 miljoen albumsales wereldwijd. Ze bracht vervolgens Only in my dreams officieel uit als single.

Ditmaal pikte de radio het wél op en belandde de plaat op de vierde plek in de Billboard Hot 100. Niet slecht voor een debuut. Voor de opvolger Shake your love kreeg ze hulp van Paula Abdul voor de choreografie in de clip. Het werd wederom een top 5 hit in de Verenigde Staten en ze haalde haar eerste hitsucces in de Nederlandse Top 40.

Gibson schreef alle nummers op haar debuutalbum zelf. Haar vijfde single Foolish beat schreef ze echter niet alleen zelf, ze produceerde het ook alleen. En uitgerekend dát nummer bleek de succesvolste single van het album. Het steeg door naar de eerste plek in de Billboard Hot 100 en daarmee vestigde ze een record. Met haar 17 jaar werd ze de jongste persoon met een zelf gezongen, geschreven én geproduceerde nummer één-hit. Naar verluid had ze George Michael gevraagd de plaat te produceren. Maar toen deze niet antwoordde deed ze het zelf maar. Ook in Nederland scoorde de single het beste met een achtste plek in de top 40.

In Nederland viel voor Gibson na Foolish beat geen eer meer te halen. Ook in de rest van de wereld wist ze het succes niet meer te evenaren. Ze verlegde haar aandacht daarom naar musicals en was onder andere te zien in Les Misérables op Broadway. Een jaar later speelde ze Sandy in de musical Grease in Londen wat haar daar nog een klein hitje opleverde. Haar laatste wapenfeit tot nu toe was de single Girls night out uit 2019 maar dat werd nergens een hit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *