Is Ook Schitterend – Voltooid verleden tijd

Is Ook Schitterend - Voltooid verleden tijd

Ik vond het wel heel sneu, voor zowel de organisatie als de band zelf. Op het jaarlijkse festival van mijn voetbalcluppie waren ze als hoofdact geboekt. Het optreden van het lokale feesttrio dat het voorprogramma mocht verzorgen, had die avond hun performance echter volledig naar de achtergrond verdrongen. Niemand had het meer over Is Ook Schitterend, maar over de gelegenheidsformatie die de hele tent op zijn kop had gezet.

Ik was er al een beetje bang voor geweest toen ik hoorde dat de organisatie ze voor het jaar erop geboekt had. Natuurlijk, je móest keuzes maken en als je een beetje band wilde hebben, was het belangrijk om er vroeg bij te zijn, dus het wás ook een gok. En ja, hun debuutplaat Voltooid verleden tijd was inderdaad een grote hit geweest. Maar toen de contracten eindelijk rond waren, had die single al ruim de Nederlandse Top 40 verlaten.

Vooruit, er wás nog wel een opvolger geweest. Die had echter met maar vier weekjes in de achterhoede van de Tipparade geen plekje in het collectieve geheugen verworven. Toen ze daar dus stonden op die bewuste avond in die feesttent, moest iedereen wel héél diep graven om te achterhalen waar ze deze band ook al weer van kenden. En dat had zijn weerslag.

Het wrange was, dat waar hun carrière als een nachtkaars leek uit te zijn gegaan, zij een paar jaar later weer helemaal terug waren. Ze hadden alle schepen achter zich verbrand en zich een ‘nieuwe’ naam aangemeten. Als I.O.S. voerden ze vanaf dat moment een nieuwe, meer rock-georiënteerde koers.

En dat legde hen geen windeieren. Ze scoorden twee alarmschijven op rij en konden vervolgens vier Top 40-hits bijschrijven. Uit de schaduw werd, mede dankzij een commercial van de Staatsloterij de grootste. Het leverde hen nominaties voor een TMF- en 3FM-award op én een optreden in een uitverkocht Vrienden van Amstel Live. Maar in 2009 hingen zij alsnog hun gitaren aan de wilgen.

2 thoughts on “Is Ook Schitterend – Voltooid verleden tijd

  1. Ik heb dat optreden meegemaakt. Geweldige band en helaas die avond (te) weinig. Later nog vele optredens mogen meemaken. Geniet noh regelmatig van hun muziek (bezit heel veel van IOS).

    • Leuk om te horen Henk! Zelf kan ik hun muziek ook erg waarderen. Ik vond het oprecht jammer dat het destijds zo in het water viel. Des te bijzonderder vond ik het dat zij later tóch nog terugkwamen. Noem het een vooruitziende blik van de organisatie, alleen dan té ver vooruitziend 🙂

      (met excuses voor de late reactie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *