Beenie Man feat. Chevelle Franklyn – Dancehall queen

Beenie Man feat. Chevelle Franklyn - Dancehall queen

Halverwege de jaren ’90 verdween de reggae langzaam uit de Nederlandse hitlijsten. Erg jammer, want ik kon die vrolijke, zomerse muziek wel waarderen. En het fijne aan het genre was: ik hoefde geen beroep te doen op mijn toch al niet overvloedig aanwezige danstalent. Een beetje op en neer bewegen met mijn hoofd was voldoende.

Met het verdwijnen van de reggae besloop een nieuw genre uit Jamaica de charts: dancehall. En dat was a whole different cook. In de bijbehorende clips bewogen ze zich als slangen over de dansvloer en krulden de mannen en vrouwen om elkaar heen. In onze plaatselijke discotheek viel het mee. Mijn streekgenoten waren gelukkig net zo flexibel als ik, maar tijdens vakantie moest ik meer dan eens toezien hoe dat ene meisje van mijn dromen op de dansvloer werd verleid door die ene gladjakker die wél soepel in de heupen was.

De populariteit van het genre betekende de tweede revival. Het vond zijn oorsprong al in de jaren ’40 van de vorige eeuw en had in de jaren ’80 haar internationale doorbraak beleefd met diverse hits in de Verenigde Staten. Maar onder aanvoering van ‘King of Dancehall’ Beenie Man en Glamma Kid veroverde het nu ook de Europese markt.

Shabba Ranks was hem daarin overigens al voorgegaan toen hij in 1993 een hit had met Mr. Loverman, toevallig óók een samenwerking met Chevelle Franklyn. Maar nu, een aantal jaren later, met de gelijktijdige release van de film Dancehall queen, kreeg het genre echter een extra boost. De titeltrack Dancehall queen bereikte een twaalfde plaats in de Nederlandse Top 40.

Het fenomeen ‘dancehall’ zou daarna langzaam steeds meer vervlochten raken met de popmuziek. Al was het nog even wachten op de eerste nummer één-hit. Dat werd in 2003 Get busy van de Jamaicaan Sean Paul. Maar ook in de hits van nu hoor je de dancehall-invloeden duidelijk terug. Zélfs in ons eigen landje, waar het de huidige nederhop domineert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *