Second Summer of Love: Black Box – Ride on time

Black Box - Ride on time

Het succes van de raves in de Second Summer of Love kende een keerzijde. Het was duidelijk dat je er veel geld mee kon verdienen. En omdat pinnen nog niet was uitgevonden betekende dat vaak dat alle cash in sporttassen de venues verliet. Een kolfje naar de hand van criminele bendes. Zij maakten maar wat graag buiten hun opwachting om de organisatoren de opbrengsten afhandig te maken. Ook begonnen zich steeds meer kwaadwillige dealers te mengen tussen de feestgangers. In het gunstigste geval verkochten ze je dan een aspirientje voor de prijs van een ecstacy-pil.

Maar het ging pas écht mis toen malafide organisatoren zich met de markt gingen bemoeien. Aan het einde van de zomer van 1989 overtrof het aantal dubieuze raves het aantal feesten van de gevestigde orde. Er was weinig meer over van de love, peace and happiness die de zomer zo lang had gekenmerkt.

Toch kwamen uit de gigantische populariteit van de acid-party’s ook nog goede dingen voort. Een van die dingen was Ride on time van Black Box. Het liedje van Italiaanse makelij bevatte in eerste instantie een sample uit Loleatta Holloway’s Love sensation. Die versie namen ze snel uit de handel: ze waren vergeten om de zangeres en ook schrijver Dan Hartman te informeren. Hoewel zij het in der minne konden schikken, namen ze snel een eigen, ingezongen versie op. Zo hoopten zij toch nog een graantje mee te kunnen pikken van het eigen succes.

Het maakte niet uit voor de verkoopcijfers. Zonder dat er ook maar één minuut van het nummer op de nationale radio werd gespeeld, steeg het plaatje dankzij de gigantische populariteit tijdens de raves door naar de hoogste positie in de Engelse charts. Daar bleef het zes weken staan.

Maar er gebeurde méér. Het bracht een kentering teweeg op de BBC. Tot dat moment was house steeds taboe geweest op de radio. Door het enorme succes van dit nummer besloot de zender echter de programmering om te gooien. Ze maakten meer ruimte vrij voor het genre. Een belangrijke overwinning voor de house. Eindelijk werd het serieus genomen!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *