Magic Affair – Omen III

Magic Affair - Omen II

Nee, echt onderscheidend waren de Duitsers van Magic Affair niet. Eurodance-acts met een donkere rapper en een blanke zangeres… daar hadden we er wel méér van in die tijd. Sterker nog, ze overspoelden de hitlijsten met hun lekker in het gehoor liggende melodietjes, pakkende refreinen en vlotte beats. Maar Omen III was een fijn plaatje. Alleen irriteerde het mij dat ik niet wist waarom die romeinse drie aan de titel van hun debuutsingle was toegevoegd.

Ik bladerde mijn oude Top 40- en Mega Top 50-blaadjes voor de zoveelste keer door. Had ik iets gemist?! Ik zat altijd bóvenop de laatste hits. Kende de charts uit mijn hoofd en als ik in een goede bui was, kon ik zelfs zó de Tipparade opdreunen, in willekeurige volgorde. Maar nee, nergens was er een Omen II of een Omen I te bekennen.

Althans, niet in míjn archief. Überhaupt niet in Nederland. We moeten er voor terug naar 1988. In Duitsland klinkt door alle clubs een instrumentale houseplaat met de titel Das Omen – Teil 1. Het wordt opgepikt door DJ Mike Staab uit Frankfurt en platenlabel CBS. Zij voegen er vocalen aan toe en scoren een jaar later prompt een nummer één-hit in Duitsland. Maar liefst negen weken behoudt het plaatje de koppositie.

Er komt een opvolger: Carma (Omen 2) en ook dat plaatje wordt een hit in ons buurland. Er volgen nog een aantal singles maar geen ervan weet de eerdere successen meer te evenaren. Totdat DJ Mike Staab het derde deel in de Omen-trilogie uitbrengt onder het verkorte alias M.A. Maar pas als hij de naam wijzigt naar Magic Affair en hij rapper A.K. Swift en zangeres Franca Morgano het gezicht van de dance-act laat vormen, wordt het plaatje opgepikt door het grote publiek.

Niet alleen in hun thuisland, maar ook in de omringende landen hebben ze een enorme hit te pakken met Omen III. De herstart betekent nieuw commercieel succes voor de DJ. Hij weet het andermaal een vervolg te geven. De singles Give me all your love en In the middle of the night komen allebei hoog in de Europese hitlijsten. De beslissing om daarna rücksichtslos de frontman en –vrouw de laan uit te sturen om een nieuwe weg in te slaan, pakt echter minder goed uit. De nieuwe sound valt niet goed en afgezien van nog een paar bescheiden hitjes in Duitsland gaat het verhaal van Magic Affair als een nachtkaars uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *