Mango Kings – Under di mangotree

Mango Kings - Under di mangotree

De eerste ‘volwassen’ films die ik van mijn ouders mocht kijken waren de films van James Bond. Een scène die ik me nog precies voor de geest kan halen is er een waarbij de handlangers van SPECTRE-baas Nr. 1 (die met die witte kat), gehuld in witte pakken, één voor één naar beneden werden geschoten door een leger ninja’s. Ze vielen als bakstenen naar beneden.

Sinds het zien van die film ben ik fan van de special agent en zijn immer terugkerende thema’s: de wodka-martini (shaken, not stirred), de Bond-girls en natuurlijk de briljante gadgets van Q die op een of andere manier toch weer áltijd een keer van pas kwamen. Al zou ik jaren later toch wel afhaken toen er in Die another day plots een onzichtbare auto werd gepresenteerd.

Maar ik was weer even helemaal terug in die tijd toen ik me ging verdiepen in dit vergeten pareltje van de Mango Kings. Want voor 007 begon het allemaal in 1962, met de film Dr. No. De film betekende voor dit plaatje echter eveneens het debuut voor een groot publiek. Al die jaren had het liedje een sluimerend bestaan geleid als Jamaicaanse ‘traditional’. Maar opeens was hij daar: in een van de belangrijkste scènes van de eerste James Bond-film.

Het zal ongetwijfeld die film zijn geweest die de Mango Kings inspireerde om hun eigen versie van het liedje op te nemen. In 1995 scoorden zij met Under di mango tree een bescheiden hit met een 16de plaats in de Nederlandse Top 40. Ze deden het daarmee wél beter dan in hun eigen land waar ze net de ‘Sverigetopplistan’ schampten.

Het Zweedse producersduo bracht vervolgens ook een album uit. Met allemaal liedjes in dezelfde stijl: een zonnige mix van hiphop, reggae en Caraïbische klanken. Dát wist hier de charts niet te bereiken. En een opvolger van Under di mango tree verscheen er ook niet. Het bleef dus bij dat ene heerlijk vrolijke plaatje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *