Khaled / Outlandish – Aïcha

Khaled / Outlandish - Aïcha

Het is maar goed dat Cheb Khaled in 1986 de kans kreeg om zijn muziek te exporteren naar Frankrijk en vervolgens besloot om daar te blijven. Anders hadden wij misschien wel nooit kennisgemaakt met zijn muziek. Én hadden de rappers van Outlandish wellicht werkloos thuis gezeten. Raï, de stijl waarin hij zong, werd in Algerije namelijk gezien als ‘losbandig’. Het druiste in tegen alles waar de leiders van zijn geboorteland voor stonden. En dat kostte zijn collega Cheb Hasni in 1994 het leven.

Khaled zat toen al lang in Europa, waar hij als ‘King of raï’ uitgroeide tot een internationale superster. Met Didi in 1992, dat een klein hitje werd in de Nederlandse Top 40. Maar nóg bekender van die veel grotere hit uit 1996, die zelfs de top 10 wist te behalen.

In Frankrijk bleef hij daarna hits scoren, voornamelijk vanwege de grote populariteit onder Noord-Afrikaanse immigranten. In ons land haalden zijn muziek echter de hitlijsten niet meer. Totdat in 2003 drie Denen zijn grootste hit oppikten en er een nieuwe versie van uitbrachten. Een multicultureel gezelschap met Marokkaanse, Pakistaanse en Cubaans/Hondurese roots: Outlandish.

Zij maakten van Aïcha een zwoel zomerplaatje. Ze deden dat onder andere door Engelse tekst toe te voegen. Een gouden greep, want in diverse landen belandden ze op de nummer één-positie. Ook in ons land. Ze kwamen binnen op een 38ste plaats, maakten vervolgens een enorme sprong naar plaats 9 en pakten een paar weken later de nummer één-positie.

Maar met deze rapgroep leken we toch óók weer een stukje terug in de tijd te gaan. Met name de twee moslims zorgden voor controverse. Zo eisten ze tijdens een van hun optredens dat de bar werd dicht gegooid omdat er alcohol werd verkocht. Twee jaar later joegen ze vrouwenrecht-organisaties tegen zich in het harnas. Volgens een Deens roddelblad hadden ze tijdens een televisieprogramma een zangeres naar een ander deel van het podium laten verplaatsen omdat zij blote schouders had. En in 2007 traden ze op tijdens een Canadese moslim-conferentie die omstreden was vanwege de nogal extreme opvattingen over homoseksualiteit en joden die óók voorbij zouden zijn gekomen. Gelukkig was hun versie van Aïcha een stuk vernieuwender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *