Leila K – Open sesame

Leila K - Open sesame

Ik vind het misschien wel het gaafste intro uit de jaren ’90: het intro van Open sesame. Het is zó lekker: je kunt vanaf de eerste milliseconde he-le-maal los. Het werd dan ook een grote hit in de Europese clubs en drong in veel landen door tot de hoogste regionen van de plaatselijke charts. Ook in Nederland, waar het in 1993 een tweede plaats behaalde. Ze moest het alleen afleggen tegen de eurodance-knaller der eurodance-knallers: No limit.

Haar verhaal begon In 1988 toen ze werd ontdekt door het duo Rob n’ Raz tijdens een zangwedstrijd in Stockholm. Zij waren onder de indruk van haar performance en boden haar een contract aan. Een half jaar later stonden ze samen in de charts. Got to get bereikte in 1989 een tweede plaats in de Nederlandse Top 40. In IJsland schopten ze het zelfs tot de hoogste positie.

Twee singles verder besloot Leila K. echter solo te gaan. Hoewel, eerst zette ze de carrière van Dr. Alban nog even op de rit. Want de inmiddels gearriveerde zangeres hielp de zingende tandarts aan zijn allereerste hit: Hello Afrika. Een verwijzing naar hun beider roots. Maar daarna deed ze het echt op eigen kracht. Een aantal singles volgden maar met Open sesame was daar eindelijk haar doorbraak als solo-artiest.

Groot was dan ook mijn verwachting toen ik na een aantal weken zag dat de opvolger de Top 40 binnen was gekomen. Ik ging er eens goed voor zitten en zette het volume alvast wat harder. Maar de teleurstelling was groot. Waar de meeste eurodance-acts doorgaans een tweede single uitbrachten die bijna niet van de eerste te onderscheiden was, had Leila K met Ça plane pour moi voor een hele andere aanpak gekozen.

Een loffelijk streven, maar natuurlijk niet waar ik op zat te wachten. En ik was niet de enige. Waar een gemiddelde tweede single doorgaans nog wel de top 10 bereikte, kwam die van Leila K niet hoger dan de 26ste plaats. Het was meteen ook het laatste dat wij Nederland van haar op muzikaal gebied hoorden.

Op andere gebieden zou ze echter nog regelmatig in het nieuws verschijnen: ze hopte van schandaal naar schandaal en belandde uiteindelijk in de goot. Vrienden van haar probeerden haar daar in samenwerking met haar oude platenbaas nog uit te trekken door een Greatest Hits-album uit te brengen. Het mocht echter niet baten: de CD leverde te weinig geld op. Ze zou later zelfs in de gevangenis terecht komen. Of ze er inmiddels weer bovenop is, is onduidelijk en de inzet van een strijd binnen de Zweedse roddelpers. Het is in ieder geval een triest verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *