The stage is yours: The Proclaimers – Sunshine on Leith

Je kent ze vast wel, van die verjaardagen waar je aan het eind van de avond nog met een paar mensen aan de keukentafel blijft zitten kletsen over muziek. Wat is nu wel en wat is nu géén goede muziek?

Je komt er achter dat smaken ook in je vriendengroep ver uit elkaar liggen. Maar soms ontdek je ook een juweeltje waar je het bestaan niet van kende. Zo riep er iemand: “Dat nummer van de Proclaimers,” waarop de rest antwoordde: “500 Miles“. “Nee, die bedoel ik niet, het is een andere!”

Dan Spotify maar aan en dan komt Sunshine on Leith naar boven. Grappig liedje, nooit gehoord en hij blijft in je hoofd zitten. Volgende dag maar eens gekeken op Youtube en gevonden.

En dan blijkt het ook nog eens een soort van ‘clublied’ te zijn van de Schotse voetbalclub Hibernian FC uit de wijk Leith, in Edinburgh. In 2016 wonnen zij, ten koste van Rangers FC, de Scottish Cupfinal. Na de prijsuitreiking zingt het publiek massaal dit nummer. Wat mij betreft na You’ll never walk alone, gezongen door de supporters van Liverpool, één van de meest indrukwekkende voetbalsongs ooit. Sinds die bewuste verjaardag staat dit nummer in ieder geval met stip op mijn lijst met ‘guilty pleasures’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *