Live – Overcome

Live - Overcome

De hele wereld kwam tot stilstand op 11 september 2001. Maar in Nieuwegein, achter die computer, werkten wij als e-mailbeantwoorders van onder meer bol.com, gewoon door. Natuurlijk, er was al internet, en al redelijk ontwikkeld ook, maar niet voor ons. Het enige waar wij bij konden waren de systemen die wij nodig hadden. En de eerste smartphone moest nog uitgevonden worden.

Dus toen ik tijdens de terugreis bij de kiosk van het station even wat drinken gingen halen zag ik op een klein beeldschermpje allerlei apocalyptische beelden voorbij komen. Het NOS-logo bovenin beeld verraadde dat het géén film was. Ik wees naar het beeldschermpje en vroeg aan het meisje dat mij hielp: “Eh… wat is er aan de hand joh?” “Weet je dat dan niet…?”

Het lied dat voor mij uiteindelijk synoniem zou worden aan deze verschrikkelijke gebeurtenis, was Overcome van Live. Niet per se een band die ik in mijn hart gesloten had. Zij hadden mij tot dan toe nog niet weten te bekoren met hun muziek. Al waren er sowieso maar weinig rockbands die dat lukte. Maar het was de combinatie van de melancholische muziek, de indrukwekkende stem van Ed Kowalczyk en die bizarre beelden op mijn netvlies die mij ook vandaag, exact 20 jaar na dato, wéér kippenvel bezorgt.

Maar boven alles was het natuurlijk die tekst die veel nieuwszenders er ook toe bewoog om de muziek onder de beelden te monteren. Een nummer dat ging over het draaglijk maken van alle ellende in de wereld. En dáár was opeens behoefte aan na een decennium waarin zelfs wereldvrede binnen handbereik leek.

We weten inmiddels hoe dát is afgelopen. Vanaf de zeroes ging het rap bergafwaarts, het onderlinge wantrouwen steeg, het populistische geluid dat hier gretig op insprong won flink aan kracht en haar vertegenwoordigers wisten zelfs hier en daar het hoogste ambt te bereiken. Een flinke pandemie later lijkt de kloof zelfs groter dan ooit. En of we dáár ooit nog overheen gaan komen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.