Phil Collins – Look through my eyes

Phil Collins - Look through my eyes

De oplettende lezer zag in mijn persoonlijke Top 2000-lijstje in ieder geval één opvallend nummer staan. Een plaat waarvan ik zelf niet eens wist dat ik hem er dit jaar in zou zetten. En dan ook nog van een artiest waar ik normaal gesproken niet zoveel mee heb. Look through my eyes, een relatief onbekend nummer uit het uitgebreide oeuvre van de zanger.

Maar het raakte mij opeens dit jaar, toen ik het na lange tijd weer een keer hoorde. Het kwam voorbij op Q-Music tijdens de uitzending van de Top 500 van de 00’s. Geen idee waar die ervaring plots vandaan kwam. De aanstaande tweede corona-golf, die alles wat we na enkele maanden lockdown wél weer mochten, met één persco weer zou beëindigen? Het feit dat de zomer nu écht voorbij was? Of was het de tekst van het nummer waarin ik mij als opgroeiende vader in een donkere tijd opeens wél herkende?

Look through my eyes stond op de soundtrack van Brother Bear, een Disney-film waarin een Inuit-jongen de beer, die in een gevecht het leven van zijn broer beëindigde, achtervolgt en doodt. Dit geheel tegen de zin van de geesten, die hem voor straf zélf in een beer veranderen. Wat volgt is een barre tocht waarin de jongen zichzelf weer langzaam terugvindt en ontdekt wat broederliefde nu écht betekent.

De single werd in ons land een redelijke hit in 2003. Een vervelende periode voor Phil Collins, die een paar jaar eerder door een beroerte aan zijn oor een deel van zijn gehoor had verloren. Maar ook een periode van een drastische ommekeer. Want hoewel de dokter hem had afgeraden ooit nog op tournee te gaan, kon hij uiteindelijk zó goed met zijn gehoorbeschadiging omgaan dat hij besloot toch weer de planken op te gaan.

Hoop doet leven. En misschien was het dát ook wel. Uit Look through my eyes klinkt hoop. Hoop op een beter leven, hoop op iets moois achter de horizon. Hoop op het einde van al deze corona-ellende en het oppakken van het oude, vertrouwde leventje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *