Carly Simon – It’s hard to be tender

Carly Simon - It's hard to be tenderDoor Ben Striesenou – Toen ik laatst wat opzocht op de Top 40-website kwam ik langs Carly Simon. Ze is uiteraard bekend van hits als You’re so vain, Nobody does it better, Why, en oh ja… het schitterende Hard to be tender uit 1989. Enthousiast ging ik direct op zoek op Spotify. Maar wat schetst mijn verbazing: het nummer is in het geheel niet terug te vinden op de muziekstreamingsdienst! En ook het doorgaans redelijk accurate Wikipedia vermeldt het niet als single.

Maar It’s hard to be tender heeft toch echt in de Top 40 gestaan. Sterker nog, het was Simon’s grootste Top 40 hit ooit en deed het zelfs beter dan de megahit You’re so vain uit 1973. Het was de titelsong van de miniserie Sins met Joan Collins uit 1985. Het is enkel in Europa op single verschenen, en was alleen een hit in Nederland en België.

Carly Simon werd geboren als derde kind van Richard Simon. Samen met haar zus Lucy vormde ze het duo The Simon Sisters. Het duo had in 1964 een klein hitje in de VS met Winkin’ blinkin’ and nod. Nadat Lucy ging trouwen bracht Carly in 1971 twee solo-albums uit. Deze leverden haar prompt twee Grammy-nominaties op.

Haar echt grote doorbraak kwam echter in 1973 met de wereldhit You’re so vain. Met het basgitaarintro van Klaus Voormann en de achtergrondvocalen van Mick Jagger. Ironisch genoeg blijft het tot de dag van vandaag een geheim over wie het nummer nou eigenlijk gaat, wat uiteraard bijdraagt aan de populariteit van het nummer.

In 1977 mocht ze de titelsong Nobody does it better inzingen voor de Bondfilm
The spy who loved me. Gek genoeg wordt het overal een grote hit, behalve in Nederland. Why volgde vijf jaar later en nog eens vijf jaar later had Simon een hit met Coming around again.

En in 1989 volgde dan haar grootste en naar mijn mening mooiste plaat: It’s hard to be tender. Het werd een Alarmschijf en bereikte de 6de plek in de Top 40. Drie plekken hoger dan haar tot dan toe grootste hit You’re so vain. Een bijzonder gegeven: van Simon’s 50-jarige carrière bereikten er dus maar vijf singles de Top 40, en van haar best verkochte single in Nederland is maar bar weinig terug te vinden. Wat is Nederland toch een gek land!

3 gedachten over “Carly Simon – It’s hard to be tender

  1. Artiesten zijn zelf verantwoordelijk voor wat er op Spotify staat. Ze zal waarschijnlijk haar platenmaatschappij expliciet opdracht hebben gegeven het nummer niet te plaatsen om wat voor reden dan ook.

  2. Wel jammer… ben echt benieuwd wat die beweegredenen dan zouden zijn. Het is wel een van haar grootste hits. Je zou denken dat je daar dan graag nog wat extra aan verdiend… maar op deze manier raakt het in de vergetelheid.

  3. Dat komt omdat de rechten v/h nummer “It’s hard to be tender” bij Francis Lai liggen en Carly Simon alleen uitvoerend artiest was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *