Lou Bega – Mambo no. 5

Lou Bega - Mambo no 5

Hij is verantwoordelijk voor de best verkochte Duitse popproductie ooit. En dat kan best een tegenvaller zijn als je, net zoals ik, had verwacht dat Lou Bega uit een of ander exotisch Latijns-Amerikaans land afkomstig was. Maar hij werd geboren in München en het enige exotische aan hem was het bloed dat door zijn aderen stroomde: deels Oegandees, deels Italiaans.

Maar hij had wel moves en stijl. Én een platenmaatschappij met een goed idee. Uit de stoffige archieven duikelden ze een plaatje op uit de jaren ’40 van de Cubaanse ‘King of Mambo’, Pérez Prado. Ze vroegen Lou Bega om hier zijn fantasie op los te laten. Hij toverde vervolgens de laatste 30 seconden van het liedje om in de single Mambo no. 5.

Het werd een gigantisch succes. In elk land met een hitparade behaalde hij wel de nummer één-positie. Ook dus in óns land, waar hij in de zomer van 1999 na vier weken op de hoogste trede werd afgelost door zijn landgenoten van Eiffel 65. Alleen in de Verenigde Staten moest Lou Bega genoegen nemen met plek 3, maar daar kon hij ongetwijfeld mee leven.

Met zoveel gouden, platina en in Frankrijk zelfs een diamanten plaat, was het natuurlijk wachten op de opvolger. En die kwam er met I got a girl. Even aanstekelijk, maar toch met een stuk minder hitpotentie. Het succes van de debuutsingle werd niet meer overtroffen. Wel zou Mambo no. 5 twee jaar later nóg een keer de hoogste plek bereiken in de Engelse charts, in de versie van Bob de Bouwer.

En dit jaar was hij opeens terug, met een ode aan eurodance-collega Scatman John. Een zanger die hij altijd enorm bewonderde, maar die kort na het hitsucces van Mambo no. 5 overleed. Waarmee ook de hoop vervloog op een samenwerking tussen de twee altijd keurig in pak gestoken heren. Met de huidige technieken en de toestemming van de nabestaanden, vervult Lou Bega op de 20ste verjaardag van zowel zijn succes als de dood van de Scatman, die droom dus alsnog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *