SL2 – On a ragga tip

SL2 - On a ragga tip

Deze zomer besteedde ik op collega-blog Ondergewaardeerde Liedjes en in de Klub Kink-podcast uitgebreid aandacht aan de Second Summer of Love van 1989 in Engeland. Een periode, die erg belangrijk was voor de ontwikkeling van de house. En met dit nummer belanden we opnieuw in de Engelse housescene van die periode.

Matthew Nelson was al even actief als DJ Slipmatt, toen hij in 1989 besloot om samen met zijn grote broer Paul een rave te organiseren. Ze gingen aan de slag en op 16 september van dat jaar stond Matthew te draaien in een circustent in Londen, op de allereerste legale rave van Engeland.

Het housefeest betekende ook het allereerste evenement voor party-organisatie Raindance. Een organisatie die onder leiding van Paul Nelson zou uitgroeien tot een van de meest toonaangevende in het Engeland van het begin van de jaren ’90. Matthew beperkte zich tot de muziek. Hij en zijn maatje John ‘Lime’ Fernandez verzorgden als resident DJ’s de muzikale omlijsting, geflankeerd door rapper Jay-J. Met de populariteit van Raindance groeide ook de populariteit van de twee DJ’s. En na een jaar toeren brachten zij onder de naam SL2 hun eerste single uit.

Hoewel Do that dance een groot succes was, hielden ze er dankzij mismanagement van hun platenlabel geen penny aan over. De opvolger DJ’s take control brachten ze daarom maar in eigen beheer uit. En zo speelden ze zich in de kijker van XL-recordings, de maatschappij die ook The Prodigy onder contract had. Die wist wel raad met het duo. Zij katapulteerden ze naar de 11de plaats in de UK Singles Chart in met de single.

Maar het échte succes kwam met de single On a ragga tipSL2 had hun live-act inmiddels uitgebreid met twee rave/breakbeat-danseressen en dat zorgde ervoor dat hun populariteit nog verder steeg. De cover van Jah Screechy’s Walk and skank schopte het uiteindelijk tot de 2de plaats in zowel de Britse als de Nederlandse hitparade. Ze zouden daarna nog één keer in de hitparades verschijnen met de re-release van Way in my brain. Daarna was er dankzij de opkomst van de eurohouse echter geen plaats meer in de hitparades voor hun oldschool sound.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *