Ugly Kid Joe – Cats in the cradle

Ugly Kid Joe - Cats in the cradle

De bijzondere bandnaam ontstond als geintje. Oorspronkelijk heetten ze ‘Overdrive’ maar toen zij werden gevraagd als voorprogramma van Pretty Boy Floyd, leek het hen wel grappig om als ‘Ugly Kid Joe’ op het affiche te staan. Het optreden zou uiteindelijk nooit plaatsvinden, omdat de glamrockers zich terugtrokken. De naam bleef echter gehandhaafd.

Hun commerciële doorbraak dankten zij aan de cultfilm Wayne’s World uit 1992. Een film die was gebaseerd op een sketch uit Saturday Night Live, een late night show op de Amerikaanse televisie. Daarin discussieerden de twee vrienden Garth en Wayne vanuit de kelder van de ouders van Wayne over de laatste ontwikkelingen op het gebied van (hard)rock en bespraken ze ‘babes’. Een duidelijke hit bij de rockliefhebbers onder mijn vrienden. Tot vervelens toe werd ik om de oren geslagen met uitspraken als “…NOT!!!”, “Excellent!!!” en “Exsqueeze me”.

Wayne’s World bleek ook in de rest van de wereld een succes. En op de vleugels van dat succes behaalde Ugly Kid Joe hun eerste hit. Everything about you kwam voorbij in de film en dat zorgde ervoor dat het grote publiek de single, die een jaar eerder als EP geen succes was geweest, opeens wél oppikteHet scoorde goed in de Angelsaksische landen, maar ook in Nederland gooide het hoge ogen: het kwam tot plek vijf.

Iets dat zich toen overigens nog volledig buiten mijn gezichtsveld afspeelde. In die periode wist ik nog niet dat er, afgezien van mijn paar singletjes op vinyl, méér muziek was dan alleen de LP’s van mijn vader. Een jaar later had ik echter de switch gemaakt naar ‘moderne’ muziek. Ik leerde de band vervolgens kennen toen hun tweede single de Top 40 binnenkwam: hun cover van Harry Chapin’s Cat’s in the cradle. En hoewel het niet helemaal mijn genre was, vond ik het een leuk nummer. Het was alleen wel het laatste dat we van ze houden horen. Want ondanks diverse pogingen haalden ze bij ons de charts niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *