2 Live Crew – Me so horny

2 Live Crew - Me so horny

Een geintje dacht ik… meer niet. Een beetje zo’n novelty-hitje waarvan er eens in de zoveel tijd eentje opduikt. Het is grappig, wordt massaal opgepikt, maar verdwijnt dan weer snel in de vergetelheid. Een Schni-schna-schnappi, een Houdoesmurfenhouse, die categorie. Soms op het kinderachtige af, soms provocerend, maar uiteindelijk van weinig waarde voor de historie van de popmuziek.

Totdat ik besloot om eens door de muziekdocumentaires op Netflix te bladeren. Hiphop! Ja, dat was het, ik wilde meer weten over hiphop! Waar het ooit allemaal begon, hoe de vete tussen Eastcoast en Westcoast was ontstaan. En ik klikte het deel aan dat bovenaan stond. Maar waar ik na enkele minuten toch wel namen als Grandmaster Flash, Kool Moe Dee en andere pioniers had verwacht, hoorde ik na een kwartier pas de eerste bekende bandnaam: 2 Live Crew. Inderdaad, die van Me so horny.

Had ik weer! Kies ik ervoor om mij eens te verdiepen in de hiphop, kom ik uit bij deze geitenbreiers. Maar ik bleef hangen en langzaam werd duidelijk dat dit toch niet zo novelty was als ik dacht. Ja, de tekst was buitengewoon provocerend, zeker voor het preutse Amerika. Maar het diende een doel. Het bleek de inzet van iets dat de muziekbranche kon maken of breken: de vrijheid van meningsuiting.

Er waren al langer zorgen bij het conservatieve Amerika dat die rappers met hun teksten een slechte invloed hadden op de jeugd. Een en ander had al geleid tot de beroemde ‘Parental Advisory’-sticker maar toen 2 Live Crew deze single uitbracht, brak écht de hel los. De gouverneur van Florida verklaarde het nummer ‘obsceen’. Hij wist een rechter mee te krijgen en de verkoop werd verboden.

Het duurde niet lang of drie leden van 2 Live Crew werden gearresteerd bij een optreden, toen ze Me so horny ten gehore brachten. Wat volgde was een rechtszaak waar de toekomst van met name de hiphop vanaf hing. Werden zij veroordeeld, dan betekende dat dat ook gangsta rappers als Ice-T en N.W.A. voor hun toekomst moesten vrezen.

Het liep goed af. De heren werden vrijgesproken en Me so horny werd door alle aandacht een gigantische hit. Ook in Nederland, waar het drie weken de nummer één-positie bezette. Van het bijbehorende album werden er daarnaast miljoenen verkocht. Als antwoord op alle controverse bracht 2 Live Crew vervolgens Banned in the U.S.A. uit. En hoewel de cover van het monumentale nummer van Bruce Springsteen niet het succes van haar voorganger wist te overtreffen werd het nog een redelijke hit in hun thuisland. En ook hier haalden ze er nog de Top 40 mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *