Marco Borsato & Ali B. – Wat zou je doen?

Marco Borsato & Ali B - Wat zou je doen?

Je kunt het misschien niet het beste van Nederlandse bodem vinden… En oké, je vindt het wellicht niet het beste liedje dat Marco Borsato ooit heeft voortgebracht. En vooruit: misschien óók niet het meest memorabele uit de Platenkast van ‘s lands grootste knuffel-Marokkaan. Maar om het na één minuut weg te draaien getuigt van weinig respect voor muziek.

Ik was teleurgesteld… een DJ die in zijn programma’s de meest bijzondere pareltjes uit de vergetelheid haalt, en dan nog het liefst op vinyl, zou toch een zielsverwant moeten zijn. Maar dit was een actie van een DJ die zichzelf vele malen belangrijker vindt dan de muziek die hij draait.

Tijdnood was zijn verhaal. Maar het is wel bijzonder toevallig dat dat nét een probleem wordt bij Marco Borsato.De artiest waarvan iedereen weet dat hij de muziek háát uit de grond van zijn hart. De artiest die de reden was dat hij een week lang zijn eigen radiozender boycotte omdat hij nog liever het kanaal in reed dan dat hij Hoe het danst zou horen.

Bij mij staat er één ding hoog in het vaandel: respect voor ieders muzikale voorkeur. Wát je er ook van vindt. Voor mensen heeft het betekenis, inhoud, helemáál in een lijstje dat door luisteraars is samengesteld.

Zijn er geen belangrijker zaken om mij druk over te maken? Zonder twijfel. De wereld valt steeds meer uit elkaar in zwart en wit, rechts en links, democratisch en conservatief, klimaatontkenner en klimaatactivist, vuurwerkvrij en vuurwerkblij… Voor iemand als ik uit de grote grijze middenmoot is amper ruimte meer. Ik word geacht te kiezen.

Maar het begint allemaal met respect. Respect voor elkaar. Respect voor ieders keuzes en opvattingen. En laten wij dan beginnen met respect voor dat ene onderdeel van het leven dat ons wél gelukkig maakt, waar we troost en blijheid in vinden, dat ons helpt in moeilijke tijden, maar voorál ons doet herinneren aan mooie momenten in het leven. En draai het dus niet na één minuut weg. Iedereen een gelukkig nieuwjaar en een muzikaal 2020 gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *