Mariah Carey – All I want for Christmas

Mariah Carey - All I want for Christmas

Het is 1 november 2019. Om klokslag 0.00 gaat in huize Carey de telefoon. Het is de Kerstman. Het is de hoogste tijd om die all-time kerstklassieker van haar eindelijk een keer op nummer één te krijgen in de Billboard Hot 100. Anderhalve maand later kan Mariah Carey de champagnefles ontkurken. Bij het 25-jarig jubileum van het liedje is het gelukt: All I want for Christmas staat op de hoogste positie in de belangrijkste Amerikaanse hitlijst.

Zonder twijfel is het het meest afgezaagde kerstnummer dat ooit het licht heeft gezien. Maar tegelijkertijd is het het liedje dat vrijwel elk jaar weer terugkeert in de hitlijsten omdat heel veel mensen het tóch willen horen in aanloop naar Kerstmis. Maar het plaatje had tot dit jaar nog nooit op één gestaan in de Verenigde Staten. De enige kerstsingle die ooit die positie bezette bleef daardoor die van The Chipmunks in 1958.

Alle eerder uitgevoerde marketingstrategieën ten spijt. Kersttours door Amerika, kinderboeken, animatiefilms, een minidocumentaire op Amazon. All I want for Christmas kwam niet op één. Maar dit jaar lukte het alsnog, met een clip met niet eerder vertoond videomateriaal (niet geheel toevallig gepubliceerd op 1 november 2019) en de re-release van de zwart-wit-versie.

En dan te bedenken dat Mariah Carey het in eerste instantie helemaal niet wilde opnemen. Ze zat in de bloei van haar muzikale loopbaan met net een zéér succesvol album achter de rug. Het uitbrengen van kerstalbums was iets voor uitgerangeerde artiesten die in hun nadagen toch nog munt trachtten te slaan uit hun carrière. Op aandringen van haar platenmaatschappij deed ze het uiteindelijk toch. En de rest is geschiedenis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *