O Fortuna

Dit kon wel eens mijn laatste blog zijn over de vergeten platen uit de jaren ’90. Niet omdat de voorraad op is. Nee, er zijn nog genoeg pareltjes over… Maar met O Fortuna
begeef ik me op glad ijs. Want zowel de versie van Fortuna & Satenig als de versie van Apotheosis mag eigenlijk niet meer gedraaid worden.

 
Het idee was briljant in 1992. Kies een beroemd klassiek stuk uit en zet er een goede housebeat onder. Beide Belgische dance acts kozen nagenoeg tegelijkertijd voor het bombastische Carmina Burana van Carl Orff. De platen sloegen enorm aan in de
clubs en ze besloten ze dan ook op single uit te brengen.

Enige probleem: de componist was nog geen 100 jaar dood – sterker nog, net 10 jaar – en ze hadden niet overlegd met de nabestaanden. Die kregen lucht van de plannen en klaagden de twee dance acts aan. De erfgenamen kregen vervolgens gelijk van de rechter en beide platen werden verboden. De singles, die op dat moment hoog in de Top 40 stonden, vlogen er daarna dan ook snel uit.

Kennelijk wilden de nabestaanden één keer hun punt maken. Of beseften ze zich eigenlijk te laat dat zij op deze manier met de muziek van hun voorvader toch ook de jeugd konden bereiken. Want hoewel er daarna nog talloze malen een bewerking van het klassieke stuk volgde, roerden zij zich niet meer.  Van hardcore-act Chosen Few tot hip-hoppers Puff Daddy & Nas, allemaal gebruikten ze een sample van het beroemde stuk maar geen van hen hoorde ooit iets van de familie Orff.

2 gedachten over “O Fortuna

  1. Plaat was al een hit voordat bekend was dat ie uit de handel genomen was. Stonden op nr. 1 en 3 in de top 40, had ook zonder die run zo geweest. Alleen waren ze er de week daarna ineens uit ja. Maar dat kan niet anders als je er daardoor niets meer van verkopen he….

    • Ik zie het… beide liedjes kennen inderdaad een redelijk normaal verloop in de Nederlandse Top 40. Behalve dan dat ze er vrij snel uitvlogen (inderdaad zoals ik al schreef omdat er niets meer verkocht werd). Ik weet niet meer wat mijn bron was van de blog van destijds maar het blijft een bijzonder verhaal 🙂 Dank je wel voor de reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *