Duran Duran – Ordinary world

Duran Duran - Ordinary world

“Heiligschennis!” Ik schrok er zelf van toen ik dat mij in het begin van de zeroes hoorde denken. In mijn oor klonk Ordinary world van Aurora en Naimee Coleman. Een dance-versie van de 90’s klassieker van Duran Duran. Hier in Nederland deed het weinig, maar in Duitsland haalde het de nationale hitlijst. En in het Verenigd Koninkrijk schopte het plaatje het zelfs tot de 5de plaats.

Ik schrok ervan, want als ik iets in de jaren ’90 irritant vond, was het wel dat er bij elke willekeurige danceversie van welk oude nummer dan ook áltijd wel iemand was die het nodig vond om dat te roepen. Maar de twee producers achter Aurora schrokken zelf ook van het succes van de single. Deze versie van Ordinary world paste namelijk helemáál niet bij de rest van hun oeuvre, dat vooral uit lounge-achtige muziek bestond. De kopers van het album dat kort daarop volgde, zullen dan ook (on)aangenaam verrast zijn geweest. Het was drie kwartier ongelooflijk chillen.

Maarreh… Ordinary world? Nee, het was stiekem toch niet allemaal house wat er door mijn speakers speelde. Af en toe was ik best in voor een gevoelig nummertje. En dat was het origineel van Duran Duran zeker. De mannen die in de jaren ’80 zo succesvol waren, gooiden het na een geflopt album over een heel andere boeg. En zo gebeurde het dat naast de The reflex en The wild boys ook dit liedje onderdeel werd van hun discografie.

Toen ik dit prachtige nummer opnam, had ik er echter geen idee van dat dat uit dezelfde kelen afkomstig was als die andere nummers. Wilde, uptempo synthesizermuziek tegenover deze ballad-achtige rust. Glitterjongens in heftige outfits tegenover volwassen mannen in keurige jasjes met stropdas. Maar goed, deze mannen waren inmiddels ook ouder geworden en hun smaak wellicht wat belegener.

Ik was in 1993 direct verkocht en gaf het prachtige plaatje een plekje op mijn cassettebandje. Daarna luisterde ik het regelmatig nog eens af. Soms tot tranen toe geroerd. En ook dit jaar krijgt het zeker weer een plekje in mijn stemlijst voor de Top 2000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *