Rammstein – Sonne

Rammstein - Sonne

Gitaren, het mag inmiddels bekend zijn dat ik daar niet een heel groot fan van ben. Maar maak het orkestraal, groots, bombastisch, over-the-top, voeg wat hoge vocalen toe en je hebt me alsnog te pakken. Within Temptation, Nightwish: ik vind het geweldig. Kippenvel over mijn hele lichaam. En dat is eigenlijk niet anders dan met Sonne van Rammstein. Met name in het laatste stuk: práchtig!

Maar die liefde moest wel groeien. Er waren wat obstakels. Obstakels die méér uiteindelijke liefhebbers zullen hebben ondervonden. Want ruim vóórdat dit nummer de Top 40 haalde, had de band al wat albums uitgebracht die niet succesvol waren. Thema’s die zij vaak aanhaalden, zoals macht, religie, militarisme, seks en sadisme, lagen nou eenmaal niet lekker bij het grote publiek. Combineer dat met de harde, Duitse taal en je hebt dé voedingsbodem voor bizarre theorieën. Beschuldigingen van neo-nazisme, aanzetten tot geweld, ze kregen het allemaal voor hun kiezen. Hun antwoord was:

Zeg het met muziek dus. Al was dat niet de enige taal die zij spraken. Want hun live-concerten worden alom geroemd vanwege de spectaculaire visuals en de gigantische hoeveelheid vuurwerk en pyrotechniek. Iets wat in de beginjaren nog wel eens voor ongelukken zorgde en zanger Till Lindemann deed besluiten om zelf zich óók maar te bekwamen in de pyrotechniek.

Karakter valt Rammstein in ieder geval niet te ontzeggen. Het is ook bijzonder hoe zij hun eigen genre vormden en andere, soortgelijke bands als Laibach, Eisbrecher en Die Krupps het nakijken gaven. Want ondanks, of juist misschien dóór, alle controverse die hen zelfs het staatsvijandschap van Wit Rusland (Belarus) opleverde, zijn zij wereldberoemd. Hun shows zijn binnen no-time uitverkocht en ook ‘mainstream’ Nederland hebben ze inmiddels weten te overtuigen getuige hun zes noteringen in de Top 2000. En hoewel dat zéker ook tot hun oeuvre behoort, hadden ze daar geen ballads voor nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.