DMX – X gon’ give it to ya

DMX - X gon give it to ya

Het kwam totaal uit de lucht vallen vorige week vrijdag. Rapper DMX was met spoed naar het ziekenhuis gebracht na een hartaanval en er werd bijna geen hersenactiviteit meer gemeten. De dagen erna was er geen enkele verbetering te zien zo werd duidelijk. En dus was het wachten op dat ene, onvermijdelijke bericht. Dat kwam een week later: DMX overleed op 9 april 2021.

Geboren als Earl Simmons brak hij na een aantal gastoptredens eind jaren ’90 door als DMX. Met het nummer Party up! maakte hij een rap-klassieker van formaat. Want al haalde het hier niet eens de Tipparade, je kón er niet omheen in die tijd. Met al dat bombast en zijn indrukwekkende stemgeluid klonk het natuurlijk ook geweldig in een volle discotheek.

En diezelfde power hoorde je ook terug in een plaat die hij een paar jaar later uit zou brengen. X gon’ give it to ya. Uitgebracht als nummer op de soundtrack van Cradle 2 the grave. Een actiefilm waarin hij zelf een van de hoofdrollen vertolkte. De single had een prominente rol in de trailer en zou uitgroeien tot de grootste, internationale hit van DMX.

Het was destijds alleen wel wat verwarrend voor een niet-kenner als ik, want er was nóg een rapper. Dezelfde stijl, eenzelfde indrukwekkende stemgeluid en eentje die zich ook ‘X’ noemde: Xzibit. Die had een paar jaar ervóór nog een grote hit met X.

Twee boze rappers die aanspraak maken op dezelfde bijnaam: zou dat wel goed gaan? Maar buiten af en toe een vergissinkje van een wannabe-fan viel het eigenlijk reuze mee. Sterker nog: X to the Z kwam tijdens de clip van DMX feat. Machine Gun Kelly gewoon even buurten. En hij was ook een van de eersten die van zich liet horen na het overlijden van DMX.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door XZIBIT (@xzibit)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *