Safri Duo – Played-a-live (the Bongo Song)

Safri Duo - Played-a-live

Het was knap: één liedje en we waren al helemaal fan. Het Deense Safri Duo bestormde in 2001 de Nederlandse Top 40 met Played-a-live (the Bongo Song). En wij mochten ze tijdens Trance Energy live aanschouwen. Een hele belevenis, allereerst omdat het zo uniek was op een dancefeest: artiesten met échte muziekinstrumenten, in dit geval dus drums. Maar de heren maakten er ook écht een feestje van. Ze gingen volledig uit hun bol daar op het podium. Het was aanstekelijk en energiek.

En dat voor twee jongens die samen naar het conservatorium gingen en zich daar in eerste instantie bekwaamden in klassieke muziek. Hun carrière startte dan ook met onder andere het herschrijven van stukken van bekende componisten als Bach en Mendelssohn voor percussie-instrumenten. Een activiteit waarmee ze een flinke naam opbouwden. In 2000 maakten ze echter de switch naar housemuziek. Met Played-a-live (the Bongo Song) als eerste project.

Een single die tot grote hoogten werd gestuwd door de prominente aanwezigheid tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sydney. Daarnaast verzorgden zij samen met hun landgenoten van Aqua de pauze-act van het Eurovisie Songfestival.

In ons land was dat niet voldoende voor een nummer één-hit voor Safri Duo. Een tweede stek bleek het hoogst haalbare. Het was Shaggy die ze van de hoogste positie afhield. Maar toen de jaarlijst voor 2001 werd opgemaakt waren zij vanwege hun lange verblijf in de hoogste regionen van de hitlijst wél de nummer één met de meeste Top 40-punten.

Maar de nieuwigheid van deze nieuwe vorm van trance met échte instrumenten was er helaas ook weer snel af. Hun Samb Adagio scoorde veel minder. De derde plaat haalde de Top 40 niet eens. Ze wisten zich alleen nog in de kijker te spelen toen ze Sweet freedom van Michael McDonald opnieuw met de zanger opnamen, uiteraard voorzien van die kenmerkende drums. Maar ook deze plaat kon met een 20ste plaats het succes van hun debuut niet evenaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *