Savage Garden – I want you

Ik zou het nooit vrijwillig opzetten: Truly madly deeply van Savage Garden. Met die zeikstemmen en dat semi-melancholische melodietje bungelt het nummer onderaan mijn lijstje met favoriete jaren ’90-liedjes. Ergens tussen Wonderwall van Oasis en Wannabe van de Spice Girls. Maar het is wél het enige nummer van de Australische band dat nog wel eens voorbij komt op de vaderlandse radio.

Niet zo gek, het was hun grootste hit. In 1998 stond het 14 weken in de Nederlandse Top 40 en behaalde het de 6de plaats, en in veel andere landen kwam het nóg hoger. Alleen, omdat van Savage Garden steeds Truly madly deeply weer uit de hoge hoed van de heren radio-DJ’s wordt getoverd, was ik vergeten dat ze óók andere liedjes hadden gemaakt. Liedjes die ik wél leuk vond. Totdat déze recent voorbij kwam in ons doordeweekse raadspel Raad het Plaatje.

De historie van de band begint in 1993 als producer Daniel Jones een zanger zoekt voor zijn coverbandje. Hij plaatst een advertentie in de krant en krijgt welgeteld één reactie. Maar wel van degene met wie hij anderhalf jaar later het coverbandje verlaat en Savage Garden opricht: Darren Hayes. 

Samen maken ze een demo en sturen die naar 150 platenmaatschappijen. Welgeteld één reageert er positief. Maar het blijkt wél de maatschappij die het duo helpt aan hun eerste succes in hun thuisland. I want you schopt het in de lokale hitparades tot plek 4, is daarmee in 1996 de best verkopende act van eigen bodem en sleept en passant een nominatie in de wacht voor een ARIA Music Award.

Ze winnen hem uiteindelijk niet, maar al die aandacht zorgt ervoor dat ze beginnen op te vallen bij de internationale labels. Niet veel later staan ze in de Verenigde Staten en in Europa ook opeens in de charts. Onder andere in Nederland. Al komt diezelfde debuutsingle hier niet veel verder dan een 22ste plaats. Maar het is wél een leuk plaatje om weer eens een keer te horen. Leuker in ieder geval dan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *