De Platenkast van mijn Vader – Group 1850

Als opmaat naar, alweer, de tweede popquiz van de 60 en 70’er jaren, neem ik wederom een duik in mijn platenkast. Deze keer beland ik in de Haagse popscene van begin jaren zestig. Met maar liefst 2000 verschillende bandjes was deze toonaangevend in Nederland. Ik beperk me tot bandjes die toen de middelmaat ontstegen om daarna min of meer terug te keren naar de anonimiteit. Deze week: Group 1850.

Group 1850, een legendarische psychedelische rockband, maakte experimentele muziek. Goed voor volle zalen maar met weinig hitpotentie. In de tweede helft van de jaren zestig brengt de band enkele LP’s uit met geestverruimende melodie├źn. Hiervan worden vooral de albums Agemo’s trip to mother earth en Paradise now wereldwijd gekoesterd door verzamelaars van psychedelische pareltjes.

De band breekt uiteindelijk door naar een breder publiek met Mother No-Head. Het is een soort spiegelbeeld van het Oudhollandse versje Vader Jacob. Mother No-Head reikt eind 1967 tot een 24ste plaats in de Nederlandse Top 40.

Saillant detail: oprichter en leadzanger Peter Sjardin ontdoet zich daarna van vrijwel de gehele band, om in Amsterdam vrolijk een nieuwe band op te richten. De naam: Group 1850.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *