Shola Ama – You might need somebody

Shola Ama - You might need somebody

Het waren de eerste twee vrouwen die in mijn ‘oldies’-lijstje verschenen: Randy Crawford en Sade. En dat was met name te danken aan een jonge zangeres met een prachtige, breekbare stem, die in de jaren ’90 in ons land twee grote hits had: Shola Ama. Haar covers waren mij altijd bijgebleven maar voor haar was nog geen plek in die ‘oldies’-lijst. De originelen kon ik echter óók waarderen: en om toch de herinnering aan mijn muzikale jeugd op te kunnen blijven roepen, zette ik deze er dan ook bij.

Het was haar bijzondere stemgeluid dat opviel toen Shola Ama op 15-jarige leeftijd met haar moeder op de metro stond te wachten. Ze stond wat voor zich uit te zingen en dat werd gehoord door een producer van een platenmaatschappij. Al snel volgde snel er een single. Het werd geen hit, maar haar naam was wel gevestigd. De verwachte doorbraak kwam uiteindelijk anderhalf jaar later met You might need somebody.

De cover, die het bekendst werd in de vertolking van Randy Crawford, behaalde een achtste plaats in de Nederlandse Top 40. En hoewel de successen in haar thuisland Engeland voortduurden, werd het bij ons stil rond de zangeres. Pas toen ze opnieuw een cover uitbracht wist ze weer de charts binnen te komen.

Hiervoor had Shola Ama een liedje van Sade uitgekozen. Een zangeres die net als zijzelf ook prachtige, onderscheidende muziek maakte. Ze deed het dit keer overigens niet alleen, maar nam de single op met reggae- en dancehallartiest Glamma Kid. Het resultaat was het bijzonder zomerse Taboo. Perfect getimed: want halverwege juni kwamen ze onze charts binnen. Het juiste moment om een zomerhit te scoren. En dat werd het, zij het bescheiden met een 22ste plaats. Anno 2020 staat ook Shola Ama met beide liedjes in mijn ‘oldies’-lijst. Want haar plaatjes zijn inmiddels ook alweer meer dan 20 jaar oud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *