Love Parade: Friede, Freude, Eierkuchen

Love Parade 1989 - Friede, Freude, Eierkuchen

Op 1 juli 1989 reden er drie auto’s over de Kurfürstendamm in Berlijn. Voorop een lichtblauw Volkswagen-busje, met daarvóór op een éénwieler een halfnaakte man met een verenboa om zijn schouders. Uit het busje klonken stevige techno-beats: de beats van Dr. Motte.

Hij was DJ en samen met zijn vriendin, een kunstenares, de initiatiefnemer van deze ‘politieke demonstratie’. Een demonstratie met als thema Friede, Freude, Eierkuchen. Drie zaken die stonden voor respectievelijk ontwapening op alle niveaus, intermenselijk begrip door dans en muziek en een eerlijke verdeling van het voedsel over de wereld.

Love Parade 1989 - Friede, Freude, Eierkuchen

150 mensen waren erbij. En zij waren getuige van de geboorte van een nieuw fenomeen: de Love Parade. Tien jaar later stonden 1,5 miljoen mensen te feesten rondom de Siegessäule, op de muziek van onder andere Carl Cox en Sven Väth.

Maar zo ver was het in 1989 nog lang niet. Kort na de eerste Love Parade viel de muur. En dat betekende dat vanaf dat moment ook liefhebbers uit het voormalige Oost Berlijn de mogelijkheid hadden om deel te nemen. De mond-op-mond-reclame deed de rest: het bezoekersaantal liep op naar 2.000.

Met dat in het achterhoofd werd er begin 1991 een professionaliseringsslag gemaakt. Het doel was om van de Love Parade een nationaal evenement te maken. Er kwam naast het officiële motto een logo en er werden posters ontworpen. Het wierp zijn vruchten af: onder andere vertegenwoordigers van de techno-scene in Keulen en Frankfurt namen dat jaar hun eigen wagen mee naar de hoofdstad. En daarmee was het interregionale karakter een feit. In dat jaar reed er voor het eerst ook een omgebouwde truck mee: een element dat in de jaren daarná steeds meer het gezicht van het festival zou gaan bepalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *