Hithouse – Jack to the sound of the underground

Hithouse - Jack to the sound of the underground

Door Ben Striesenou – Pas op 11/12-jarige leeftijd ontdekte ik het fenomeen ‘radio luisteren’. We verhuisden van een kleine woning in het centrum, naar een groot huis in een buitenwijk. Ik kreeg een oude Phillips-radio op mijn kamer en de interesse in muziek groeide met de dag. Begin jaren ’90 kocht ik een stereoset van mijn zakgeld en krantenwijk. Opeens kon ik zelf bepalen waar ik naar luisterde. En nog belangrijker: ik kon muziek opnemen! In 1990 ging ik naar de hogere school, ik stond in de klas al gauw bekend als diegene die altijd een walkman bij mij had, met de nieuwste Top 40-hits.

Door het lenen van cassettebandjes van een enkele klasgenoot, werd ik geïntroduceerd in een voor mij een heel nieuw concept: de dance en de vroege hiphouse. Ik luisterde thuis voornamelijk pop en rock. Maar dit was heel anders: het zat vol stukjes tekst, beats en geluiden. Er werden nummers aan elkaar gekoppeld zonder duidelijke overgang… Nu weet ik dat het samenvoegen van de stukjes tekst, muziek en geluiden, sampling heet. En dat het koppelen van platen zonder duidelijke overgang, mixing heet. Maar toen was het voor mij pure magie.

Met enige zekerheid weet ik nu dat het eerste wat ik hoorde op het PDM-bandje van de klasgenoot, het nummer Jack to the sound of the underground van Hithouse was en dat er ook mega mixen en jaarmixen op het bandje stonden. Een openbaring: het opende voor mij een hele nieuwe wereld van muziek.

Hithouse was het alias van Rijswijker Peter Slaghuis, een vrije vertaling van zijn achternaam. Hij had al succes gehad met de Nederlandse Italodisco groep Video Kids. De single Woodpeckers from space‘ sloeg in 1985 internationaal aan. Ook het bijbehorende album deed het goed: er werden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht.

Samen met Ben Liebrand zette hij daarna de toon voor de dj- en remixcultuur in Nederland. In 1991 maakte hij daarnaast met de house-act Holy Noise een van de eerste commerciële houseplaten.

Maar in 1988 had hij dus de allereerste Nederlandse house-hit met Jack to the sound of the underground. Het Belgische platenlabel ARS pikte het nummer op en bracht het ook in Engeland uit. Daar steeg het door naar de 14de plek in de UK Single Chart. Ook in Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en België werd het een hit, waarbij opvalt dat de single in Nederland het minst goed deed met een 22ste positie in de Top 40. De opvolger Move your feet to the rhytm of the beat klonk gelijkwaardig aan zijn voorganger en werd alweer een grote hit in 1989.

Met het geld dat hij verdiende met deze ruim één miljoen verkochte exemplaren van beide singles richtte hij een studio in en begon hij een eigen label ‘Hithouse Records’. Heel lang heeft Slaghuis echter niet van zijn roem kunnen genieten, op 5 september 1991 overleed hij na een auto-ongeluk op de A2, hij mocht maar 30 jaar oud worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *