Love Parade: Die Siegessäule

Love Parade - Siegessäule

De Love Parade groeide explosief. Vanaf 1993 kwamen er ook steeds meer mensen vanuit het buitenland naar de Duitse hoofdstad toe. De demonstratie werd groter en groter. Er kwam merchandise, sponsors werden aangetrokken maar voor het eerst kreeg de organisatie ook te maken met weerstand.

Omdat het een ‘demonstratie’ was, moest de stad Berlijn namelijk steeds al het afval opruimen. Een doorn in het oog van een van de lokale senatoren, die met de verkiezingen in het vooruitzicht de Love Parade wilde omdopen tot een ‘evenement’, waarmee de organisatie zelf verantwoordelijk zou worden voor het opruimen van de straten én de veiligheid van de deelnemers. Hij kreeg geen meerderheid achter zich.

Maar ook de omwonenden roerden zich. Zij maakten zich zorgen over de capaciteit van de route: met zoveel bezoekers konden de straten de drukte niet meer aan. Zelfs de naastliggende straten waren overvol. Een oplossing werd gevonden in een alternatieve route met als middelpunt de Siegessäule, een van dé bezienswaardigheden van Berlijn.

En op 13 juli 1996 hield Dr. Motte voor 750.000 mensen zijn allereerste toespraak vanaf deze bijzondere locatie. Daarna volgde het slotfeest waarbij door de speakers van alle 40 trucks de beats klonken die op het centrale podium werden geproduceerd door een handvol DJ’s.

Het einde was voorlopig echter nog niet in zicht. Ook de jaren erop bleven de bezoekersaantallen toenemen. In 1997 passeerde het aantal bezoekers de magische grens van 1 miljoen, in 1998 gingen er 1,1 miljoen mensen naar het festival en in 1999 bereikte het haar hoogtepunt: maar liefst 1,5 miljoen bezoekers kwamen er op 17 juli naar de Siegessäule om daar de draaikunsten te aanschouwen van onder andere Carl Cox en Sven Väth. Maar de Love Parade vertoonde toen al de eerste scheurtjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *