Quadrophonia – Quadrophonia

Quadrophonia - Quadrophonia

Het behoort tot een van de grootste klassiekers uit de historie van de house. Quadrophonia met Quadrophonia. Keiharde, oude acid, echt die bak herrie die mijn ouders mij verweten dat house was. Bij elkaar gesampled, vervolgens door de synthesizer gehaald, voorzien van de nodige raps en vocalen en met een beat eronder uitgebracht.

Een verschrikking vond ik het, toen ik mij rond 1993 begon te interesseren voor het genre. Een geweldige klassieker vind ik nu, een kleine 30 jaar later. Mij bewust van de impact die het nummer had in de ontwikkeling van de muziek waar ik zo van houd. Opgericht aan het eind van de jaren ’80 scoorde de samenwerking van Olivier Abbeloos (T99) en Lucien Foort, in 1991 een 16de plaats in de Top 40.

Een bizarre tijd voor de beide heren. Ze werden overal heen gevlogen en mochten in evenzoveel verschillende clubs even ‘vijf minuten de clown uithangen’. Compleet met een synthesizer die ‘natuurlijk’ niet aangesloten was, aldus Abbeloos in een interview in 2008.

Alleen ook een tijd die eindig was. Er kwam nog een tweede single met The wave of the future maar die deed weinig. De heren doken daarna nog af en toe samen de studio in, met als belangrijkste wapenfeiten twee producties voor Technotronic en in 1997 en 1998 nog twee remix-singles. Verder commercieel succes bleef echter uit.

Maar dat ze met Quadrophonia een klassieker hadden gemaakt, werd nog eens bevestigd toen zij in 2016 werden opgenomen op het minialbum Old Skool van Armin van Buuren. Een mini-album waarin hij als onderdeel van zijn Embrace-tour zijn fans meenam naar waar het allemaal begon en zijn eigen interpretatie losliet op onder andere Pullover en Dominator. Een mooi rijtje om tussen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *