Sisqó – Thong song

Sisqó - Thong song

Het was een modegril waar wij als jongens weinig moeite mee hadden. Althans, voor zover het de vrouwelijke variant betrof dan. Van de voorkant gezien niet heel veel anders dan een bikinibroekje, maar dan met aan de achterkant een tot een minimum gereduceerde hoeveelheid stof. Een fashion item dat in de jaren ’90 veelvuldig te bewonderen was tijdens de zomermaanden en dan in het bijzonder rondom zwemgelegenheden.

Voor onze puberbreinen een leuk bonusje bovenop een dagje strand. En als je geluk had trof je zelfs nog iemand in een G-string. Een kledingstuk waarbij je überhaupt geen stof meer zag. Wij vonden het dan ook niet meer dan terecht dat de Amerikaanse rapper Sisqó – tot dan toe alleen bekend van het bescheiden hitje Got to get it – hier in 2000 een ode aan wijdde.

Thong song werd een wereldwijd succes, met in ons land een top 3-notering. Maar er was ook controverse. Critici vonden dat de clip vrouwen exploiteerde door ze neer te zetten als lustobjecten. Een verbod kwam er echter niet. Sterker nog: de clip zette de toon voor een hele reeks van dit soort ‘booty’-videoclips.

Anno 2022 ziet de wereld er heel anders uit. De ‘thong’ is in ieder geval vrijwel volledig uit het strandbeeld verdwenen. Het past niet meer binnen de huidige tijdgeest. Mede door de opkomst van sociale media. Want je wilt als vrouw natuurlijk niet zomaar in je (bijna-)niksie bij een wildvreemde op de tijdlijn terecht komen. Maar daarnaast werden schoonheidsidealen extremer, waardoor bijna geen vrouw zich meer comfortabel voelt in weinig verhullende kleding. Ook de connectie die steeds sterker gelegd wordt tussen bloot en seks helpt niet mee.

Zaken die zich in 2000 nog niet zo stevig lieten voelen als nu. Want toen Sisqó eind dat jaar met Lil’ Kim het bijzonder expliciete How many licks uitbracht, oogstte het duo vooral lof… Omdat zij niet bang waren seks in de muziek te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.