Tenacious D – Tribute

Tenacious D - Tribute

Het verhaal kwam me bekend voor, toen ik in de Top 2000 de Charlie Daniels Band hoorde met The devil went down to Georgia. Een muzikaal duel met de duivel waarbij die laatste uiteindelijk met de staart tussen de benen wegvluchtte… Maar hoe kon dat? Ik hoorde dit nummer nu voor de allereerste keer. Of toch niet?

Want hoewel ik het een fijn nummer vond, lekker vlot en vrolijkmakend, deed het mij ook wel wat oud aan. Langzaam begon me iets te dagen. Het klonk in ieder geval ouder dan ik in mijn hoofd had. Bij mij ging de herinnering namelijk niet verder terug dan het begin van de zeroes. En dit plaatje stamde uit 1979. Ik wist ook bijna zeker dat de viool in het duel dat ík mij herinnerde, geen enkele rol had gespeeld. Het duurde echter nog jaren voordat ik uiteindelijk de link met Tenacious D zou leggen.

Tribute was dan ook nooit echt een hit geweest in ons land. In 2003 bereikte het de 25ste plaats in de Nederlandse Top 40 en was het na drie weken alweer verdwenen. Maar in 2015 maakte het liedje zijn entree in de Lijst der Lijsten en inmiddels cirkelt het al vier jaar rond plek 500.

Het is dan ook gewoon cult: twee comedy-acteurs, niet vies van een beetje zelfspot, maar ook niet te beroerd om de heavy metal-cultuur hier en daar op de hak te nemen. Bij Tribute was het echter vooral de clip die bijdroeg aan het succes. Met een rolletje voor Ben Stiller en Dave Grohl van de Foo Fighters als duivel kreeg de video veel airplay. Het bleef daardoor in veel hoofden hangen.

Over de Charlie Daniels Band wordt overigens nergens gerept. Wat die ‘best song in the world’ nou is, weten we ook niet helemaal zeker. Volgens de ene helft van Tenacious D schreven ze het toen ze naar One van Metallica luisterden. De andere helft van het duo geeft echter aan dat het liedje een verwijzing zou zijn naar Stairway to heaven van Led Zeppelin. Een lezing waar ík mij in ieder geval het beste in kan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *