William Orbit – Barber’s adagio for strings

William Orbit - Barber's adagio for stringsHet moet even slikken geweest zijn voor het ietwat belegen kijkpubliek van Podium Witteman toen daar afgelopen zondag opeens DJ Tiësto door de studio schalde. Onderwerp van gesprek was Adagio for strings van de componist Barber. En de expert van dienst had zich niet teruggetrokken met een sigaar en een groot glas whiskey bij de open haard en het bakeliet op de grammofoon gelegd, maar had vérder gekeken dan de Tweede Wereldoorlog.

Het was dan ook een mooi verhaal. Want hoe goed is een klassiek stuk als het enerzijds op begrafenissen en andere afscheidsceremonies de rouwenden ondersteunt bij hun verwerking, terwijl het er anderzijds voor zorgt dat een tienduizendkoppige menigte vol euforie de handen in de lucht steekt?

Maar DJ Tiësto was natuurlijk niet de eerste. Halverwege de jaren ’90 zat een producer met zijn handen in zijn haar. Zijn laatste productie was enorm geflopt en zijn label Guerilla Records was net failliet gegaan. En toen kwam er een telefoontje uit Amerika. Een telefoontje dat de ommekeer in zijn carrière betekende. Aan de andere kant van de lijn hing namelijk een zangeres die óók toe was aan een nieuwe muzikale impuls. Ze bundelden de krachten voor een album en maakten een geweldige comeback: Madonna scoorde voor het eerst sinds negen jaar weer eens een nummer-één album en William Orbit steeg met superstip op het lijstje van meest gewilde producers. Met als kers op de taart meerdere Grammy Awards.

Er volgden nog twee zeer succesvolle platen met Madonna, waaronder American pie, en ook de meidengroep All Saints werkte met hem samen voor een van hun grootste hits. Succes dat hem in staat stelde om een aantal oude projecten weer nieuw leven in te blazen. Bijvoorbeeld Pieces in a modern style. Een album met danceversies van bekende klassieke werken.

Een van die klassieke werken was Barber’s adagio for strings. Een bewerking die William Orbit ook op single uitbracht. Aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de dance bleek het een schot in de roos. De trance stond op het punt van doorbreken en vaandeldrager Ferry Corsten ging met de single aan de haal. Het zou uitgroeien tot een van de grootste klassiekers in het genre die tot op de dag van vandaag nog regelmatig in een nieuw jasje wordt gegoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *