De Platenkast van mijn Vader – Bintangs

Bintangs

De Bintangs (Maleis voor ‘sterren’) is de oudste nog bestaande rockband van Nederland en daarmee een onvervalste cultband. De groep werd in 1961 opgericht in Beverwijk door Frank en Arti Kraaijeveld en speelde, zoals zoveel bands uit die tijd, voornamelijk indorock. Dat maakte al snel plaats voor een soort ruige rhythm & blues.

Mede dankzij de Mick Jagger-achtige stem van leadzanger Gus Pleines werden de Bintangs gezien als een soort Nederlandse Rolling Stones. De optredens waren, op z’n zachtst gezegd, enerverend. Dobberend op hun twee hits Ridin on the L&N en Travelling in the USA werden ook Amerika en Engeland aangedaan.

Desondanks kreeg de groep nooit de sterrenstatus die je zou verwachten bij een dergelijk CV. Begin 1972 leidde een aantal meningsverschillen ertoe dat de gebroeders Kraaijeveld uit de band werden gezet. Zij richtten de groep Kraaijeveld op en scoorden zowaar een hitje met Mona Lisa.

In 1974 keerde Frank Kraaijeveld terug bij de Bintangs om daarna niet meer weg te gaan. De groep treedt nog steeds op, in wisselende samenstelling. Voor wie nieuwsgierig is geworden, hun eerstvolgende optreden is op zaterdag 25 januari in Westendorp, tijdens de Bluesnight aldaar. Voor verdere optredens; zie hun website). De Bintangs zijn op 6 oktober 2019 opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame.

2 gedachten over “De Platenkast van mijn Vader – Bintangs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *