De Platenkast van mijn Vader – The Outsiders

The Outsiders

Ze hadden het langste haar en waren lelijker en viezer dan de Q65. Ze hadden de meeste meisjes, veroorzaakten de grootste rellen én ze speelden de rauwste beatmuziek. The Outsiders was een Amsterdamse band onder aanvoering van zanger Wally Tax. En hun Amsterdamse roots waren duidelijk terug te horen. Vrijwel alle hits van The Outsiders zijn gezongen in een even smeuïg als uniek Mokum-Engels.

De band werd door Tax opgericht in 1960 toen hij 12 jaar was. In eerste instantie speelde de band voornamelijk in Amsterdamse gelegenheden. Later toerden zij door het hele land. Ze speelden in het voorprogramma van het tweede optreden van The Rolling Stones in Nederland. Vanwege de chaos in 1964 in het Kurhaus toen georganiseerd in de Brabanthallen te Den Bosch.

Hitweek (het vakblad voor langharig werkschuw tuig) schreef dat The Outsiders beter waren dan de Stones en veel fans waren het daarmee eens. Zij braken vervolgens landelijk door. De band had enkele hits achter elkaar: Lying all the timeKeep on trying en Touch behaalden een top 10-notering.

Ook in 1967 scoorden Tax en zijn band hit na hit. Wally Tax had in dat jaar ook twee solohits met I sat and thought and wondered why (6 weken Top 40) en Let’s forget what I said (8 weken Top 40). Deze laatste singles vielen op doordat zij heel melodisch en ruim georkestreerd waren. Ze stonden ver af van het Outsiders-repertoire.

In 1968 ging het bergafwaarts met de band. Tax en de andere bandleden werden het niet eens over hoe de band zich muzikaal moest ontwikkelen en in 1969 ging de band uit elkaar.

Op de 50ste verjaardag van Tax, 14 februari 1998, verscheen zijn autobiografie Tot hier en dan verder, geschreven door journaliste Etty Huizingh. Hierin gaf de zanger een geromantiseerd beeld van zijn leven. Zo gaf hij hoog op van zijn vriendschap met de Amerikaanse singer-songwriter Tim Hardin, zou hij bij Elvis Presley op bezoek zijn geweest, hebben opgetreden tijdens het legendarische Woodstock-festival in 1969 en het bed hebben gedeeld met de jong gestorven Amerikaanse zangeres Janis Joplin.

Volgens biograaf Rutger Vahl is er echter geen bewijs voor deze verhalen en zijn sommige anekdotes (bijvoorbeeld over Woodstock) aantoonbaar onjuist. Tax zou stelselmatig een web van verzinsels om zich hebben gesponnen. De zanger was na zijn Outsiders-tijd in een gat gevallen, had geestelijke problemen, een drank- en drugsverslaving en wilde met zijn mooie verhalen zijn leven succesvoller doen lijken dan het was.

Hij overleed op 57-jarige leeftijd in zijn woning te Amsterdam. Na zijn dood vertelde een buurtbewoner aan AT5 dat Tax vaak een klein bedrag bij hen kwam ‘lenen’. Nooit een rond bedrag, maar altijd het afgepaste bedrag dat hij tekort kwam om een ‘tramkaartje’ te kunnen kopen. De buurtbewoners waren aan deze vorm van artiestenbelasting gewoon geraakt en spraken onderling van “de Wally-taks”. Dat de zanger het geld niet besteedde aan het openbaar vervoer maar aan een borrel vergaven ze hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *