De Platenkast van mijn Vader – The Shoes

The Shoes

Het was niet bepaald mijn favoriete band. Voorman en zanger Theo van Es met zijn nasale stemgeluid kon me niet echt bekoren, maar de band The Shoes was wél een echte hitmachine. Tussen 1966 en 1970 scoorde de band maar liefst twaalf hits, waaronder Na na na en Osaka. Hun eerste single, het begin van de lange reeks, was Standing and staring. Ook in Duitsland was de groep erg succesvol. En ze hadden zelfs een hit in Engeland, met het nummer Farewell in the rain.

In 1971 verliet Theo van Es de groep. De resterende leden gingen verder onder de naam Double You maar konden commercieel geen potten breken. Ook de solocarrière van Van Es kwam niet van de grond, dus richtte hij de groep Teddy Lane op. Ondanks verscheidene pogingen bleef het ook bij deze band tot een aantal singles in de marge.

Een illusie armer en een ervaring rijker keerde hij terug naar Double You, waarna de naam The Shoes in ere werd hersteld. Hun single Face to face werd meteen een hit en bereikte plaats twaalf in de Nederlandse Top 40.

In 1976 viel de groep weer uit elkaar en Theo van Es veranderde zijn naam in Theo Vaness. Onder die naam beleefde hij zijn grote doorbraak met de disco single Bad bad boy, dat het zelfs tot nummer één bracht in de Amerikaanse disco-charts – wellicht met een vette knipoog naar I feel love van Donna Summer. Vanwege heimwee heeft hij de grote stap naar de VS echter nooit durven wagen.

The Shoes treden nog steeds op en Theo van Es kwam weer helemaal tot bloei onder de vleugels van Johan Derksen die met de Pioniers van de Nederpop langs de theaters trok. En eerlijk gezegd, onderstaand nummer uit die tour, met zijn huidige “Joe Cockerstem” spreekt me nog het meest aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *