De Platenkast van mijn Vader: The Tielman Brothers

Tielman Brothers

Het verhaal van The Tielman Brothers begon in Soerabaja, waar vier broertjes Tielman al op jonge leeftijd gingen musiceerden. In Indonesië was in die periode grote weerstand ontstaan tegen rock’n’roll-muziek. Het werd gezien als een aanval op de volksmoraal. In februari 1957 werd het zelfs verboden. Vader Tielman verwachtte dat zijn kinderen in Nederland meer toekomstmogelijkheden hadden, dus vertrok de familie Tielman op 23 maart 1957 naar Nederland.

In 1958 kregen ze de kans om 6 maanden in de Hawaiian Village van het attractiepark op de wereldtentoonstelling Expo in Brussel op te treden. Onder de naam The Four Tielman Brothers presenteerden ze daar een wervelende rock-‘n-rollshow. Het was een show zoals nog nooit eerder in Europa vertoond was. Gitaren achter in de nek, gitaren in de lucht en gooiend naar elkaar, gitaar spelen met de voeten, toeren uithalen met de contrabas, een drummer die al spelend om het drumstel heen liep en met de drumstokken op de gitaarsnaren sloeg. Een doorbraak leek op handen, maar de eerste plaat met onder andere Record hop en Swing it up bleek in die tijd echter nog veel te ruig voor Nederlandse begrippen. Het werd niet op de radio gedraaid.

Op 23 januari 1960 kwamen The Tielman Brothers voor het eerst op de Nederlandse televisie. Met, nog nooit vertoond, twee gitaren, bas en drums. Met beide handen grepen ze deze gelegenheid aan om er, wederom, een wervelende show van te maken. Dit in tegenstelling tot de tot dan toe keurige, maar vooral, statische shows. Nederland bleek echter in 1960 duidelijk nog niet rijp voor de eigen rock-‘n-roll muziek van jongeren. Zij verlegden hun werkterrein daarom naar Duitsland.

Daar kregen de Tielman Brothers in 1962 een platencontract van Ariola aangeboden. Met hun instrumentale gitaarnummers Java Guitars (Guitar Boogie) en Tahiti Jungle (Hawaiian War Chant) was hun naam daar gevestigd.

In de zomer van 1963 kwamen Andy en Reggy Tielman bij een ernstig auto-ongeluk onder een vrachtauto terecht. Het herstel van Andy, die zijn arm op acht plaatsen had gebroken, duurde vele maanden. Hij kon echter nooit meer zijn linkerarm volledig buigen. Als vervanger kwam Alphonse Faverey bij de Tielman Brothers. Andy Tielman ging zich steeds meer toeleggen op zangwerk. Hij beschikte over een imponerend vocaal bereik van vijf octaven.

In 1965 speelden ze tijdens de zomermaanden voor het eerst in Nederland in het Palais De Danse in Scheveningen. Hun succes was nu enorm groot. Er volgde een platencontract met Negram/Delta records. Hun uitvoering van het nummer Maria uit de West Side Story  bereikte de 20e plaats in de top 40 van oktober 1965.

Tot 1967 maakten ze nog platen voor het Duitse Ariola label, maar de typische Tielmanstijl was vaak ver te zoeken. In 1967 scoorden ze onverwachts nog de grootste hit uit hun carrière. Little Bird bereikte de 7e plaats in de top 40.

Daarna volgde een periode met steeds wisselende bezettingen en traden ze op als Andy Tielman & The Tielman Brothers, waarmee Andy Tielman tot 2008 actief was. De grote waardering voor het pionierswerk van Andy Tielman en de Tielman Brothers en hun bijdragen voor het Nederlands cultureel erfgoed kwam sedert de jaren tachtig op gang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *