Delta Goodrem – Born to try

Delta Goodrem - Born to try

Door Ben Striesenou – Stel, je bent een jonge meid en je wilt niets liever dan doorbreken als zangeres. En als het dan eindelijk blijkt te lukken, word je zo ernstig ziek, dat je moet vrezen voor je leven. Je wenst het niemand toe, maar het overkwam de Australische zangeres Delta Goodrem.

Ze begon op haar zevende met het spelen van piano, en het volgen van zang-, dans- en acteerlessen. Op 12-jarige leeftijd maakte ze vervolgens een demo-CD met daarop vijf zelfgeschreven nummers. Het leverde haar een platendeal op. Tussen juni 1999 en september 2000 werkte ze vervolgens aan een album dat Delta zou moeten gaan heten. Toen het album klaar was blokkeerden haar ouders echter de release.

Op 15-jarige leeftijd kreeg de zangeres opnieuw een platencontract aangeboden bij een andere maatschappij. Haar eerste single I don’t care verscheen eind 2001 in Australië. Hoewel de media het niet echt oppakten en het ook niet ver kwam in de lokale hitlijsten, gaat de single op eBay inmiddels voor $ 199,99 over de toonbank.

Omdat Delta Goodrem nog niet erg bekend was bij het publiek, werd haar gevraagd of ze voor een korte periode een rol wilde spelen in de grootste Australische soap ooit: Neighbours. De soap waar Kylie Minogue, Jason Donovan en Natalie Imbruglia ook in speelden. Ondertussen begon ze met het schrijven en opnemen van nummers voor haar eerste album. De eerste single daarvan was Born to try.

De single verscheen in Australië, en werd een dikke hit: het klom binnen drie weken naar nummer één. De opvolger Lost without you kwam in maart 2003 zelfs op één binnen. Hetzelfde gold voor haar debuutalbum Innocent eyes. Alles wees er op dat ze het eindelijk gemaakt had, ze was een grote ster in Australië en Engeland.

Op 8 juli 2003, op 18-jarige leeftijd, werd bij Goodrem de diagnose lymfeklierkanker geconstateerd, Ze moest meteen stoppen met haar werk en werd nog diezelfde week geopereerd om het kwaadaardige weefsel in haar hals te laten verwijderen. Hierna volgde een uitgebreide behandeling met zowel chemo als radiotherapie. Een tijd lang was het dan ook stil rond Delta, tot het moment van de ARIA Awards. Delta wilde per se aanwezig zijn en besloot om te gaan. Tijdens de uitreiking won ze acht prijzen. Darren Hayes, de zanger van Savage Garden, zong haar nummer Lost without you.

Het was uiteraard een zeer zware tijd voor Goodrem. Alles wat ze uitbracht, brak records, en ook wereldwijd had ze succes. Maar zij had doodziek de ene chemo na de andere en kon daardoor nauwelijks genieten van het feit dat ze bereikt had waar ze altijd van had gedroomd.

Toch bleken alle ontberingen niet voor niets, want een jaar later, in 2004, werd ze genezen verklaard. Het materiaal dat ze schreef voor een nieuw album tijdens haar ziekte, kwam in november van dat jaar in de winkels. In het thuisland verkochten dit album en de bijbehorende singles uiteraard weer uitstekend. In Nederland echter was de liefde over. Alleen met haar duet met toenmalig Westlife-liefje Brian McFadden, scoorde ze nog een klein hitje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *