ESF 2021: Barbara blikt terug

ESF 2021

Door Barbara Vink – Na 2 jaar is het dan eindelijk zover! Het Eurovisie Songfestival in Rotterdam! De voorrondes zijn geweest, het kaf is van het koren gescheiden. En op 21 mei 2021 staan 26 landen in de finale. Onze presentatie wordt gedaan door Chantal Jansen, Jan Smit, Nikki Tutorioals en Edsilia Rombley. Iedereen is er klaar voor. Let’s open up!

1. Cyprus: mag aftrappen met het nummer El diablo. En ja, hoor. De glitters vliegen je meteen al om de oren. Strak pakje, knap koppie en draaiende heupen moeten het geheel een beetje afleiden van het nummer. Niet super catchy, maar goed het kan ermee door.

2. Albanië: volgt als tweede. Zéker ook geselecteerd op het uiterlijk, daar zijn de Oostblokkers inmiddels goed in geworden. Ook hier weer een strak glitterpakje en de windmachines die op volle toeren draaien. In de eigen taal gezongen zal het vast fantastisch mooi zijn, maar mij pakt het niet echt. Gelukkig hebben we de special effects nog.

3. Israël: Een klein dun meisje met een aparte ‘haarkroon’. Ik ben eerst een minuut bezig om uit te vinden hoe die constructie in elkaar zit. Dan komt er een fijn melodietje en klinkt het best oké. Ineens verdwijnt ze uit zicht en trekken de dansers haar jurkje. Huh? Opeens blijkt het haar een onderdeel van de jurk! Een ‘Whitney Houston’-achtige hoge uithaal maakt het dan compleet.

4. België: De zangeres kennen we in Nederland van Zoutelande met Blof. Geen gekke opsmuk of drukke achtergrond hier. Gewoon een mooi zwart jurkje met subtiele glitters. Én een mooi gezongen, ingetogen nummer. Dat is wel fijn na al dat gegil wat we tot nu toe gehoord. Top hoor!

5. Rusland: Meteen vol verbazing kunnen we weer verder. Een mega ‘Matroesjka-pop’ komt op waar de zangeres in verstopt is. Het rolt wat vaag over het podium en ineens stapt ze eruit. Mijn eerste indruk is: Het lijkt wel een Netta 2.0 versie. Gekke koppen trekken en aandachttrekkerij. Ondanks de gekke zangeres, is de beat wel lekker.

6. Malta: Een 19-jarige dame die zelfverzekerd overkomt in d’r korte glitterjurkje. Begint meteen lekker! Ow ja hoor. Een van de trends op het Songfestival dit jaar. Gekke dansjes/ moves. Ze heeft er zin in en het klinkt ook nog goed. Goed gedaan.

7. Portugal: Een van de mooiere nummers van de avond. Het begint een beetje Frank Sinatra-achtig. De zanger heeft een geheel eigen stem. Het publiek laat ook weten dat ze het mooi vinden. En dat is het ook. Een nummer wat mooi gebracht wordt zonder hysterische uithalen of adhd-licht effecten.

8. Servië: Op het eerste gezicht één gedachte: dit is toch gewoon K3 voor volwassenen? Haarstukken, windmachines en plastic fantastic. Strakke pakjes en laarzen. Het enige wat ik eruit kan halen is, Sam-Sam-Sam, Ram-Bam-Bam. I am Done-Done-Done. Next.

9. Engeland: Dit land heeft zich ingekocht. En dat is maar goed ook. Oh my.. hoe is het mogelijk dat Engeland nu steeds zulke inzendingen instuurt. Zoveel kwaliteit in dat land. Maar dit pakt totaal niet. Het enige wat indruk maakt zijn de trompettisten in het tussenstukje. Pff.. even een refill halen voor mijn drankje.

10. Griekenland: Een Nederlands tintje. Ook hier kunnen de glitters niet ontbreken. Ze zingt goed, goede act ook. Maar of het genoeg is in al dit andere geweld?

11. Zwitserland: Mijn persoonlijke favoriet. Ongeacht of het Frans is of niet. Ik heb het zelf live mogen horen in de juryshow. Het hele publiek was toen muisstil. Tot na het eerste couplet. Toen ging het publiek los met gejuich. Het was echt prachtig, bijna magisch om te horen. En ja, ook hij had een glitteroverhemd aan. Is toch de standaard he 😉Mijn nummer één van dit Songfestival.

12. IJsland: Helaas niet live aanwezig in de show in verband met corona in de band, maar toch in de finale ondanks alleen de digitale inzending. Knap! Meteen heeft het de aandacht. De Minecraft-truitjes, de melige melodie en gekke dansjes. Meteen pakt het. Ik vind het top. Eindelijk iets grappigs en nog prima gezongen ook.

13. Spanje: Een in het Spaans gezongen lied. Het decor doet een beetje ‘arcade’-achtig aan, met alleen wat rook en een Mega-maan. Je merkt dat de beste man zijn best doet om met passie te zingen. Ik ben echter alleen maar afgeleid door die maan. Ow wacht, ik hoor nu tóch nog een uithaaltje. Ik pak nog even wat snacks.

14. Moldavië: Eerste gedachte: Oké, een wat hijgerig zingende Barbiepop. Ook hier weer een zilverkleurig glitterpakje. Oeps! Een slip of the mic! Maar… vakkundig opgelost. Niet echt megagoed nummer.

15. Duitsland: Geen glitterpak, maar glitter-gitaartje. Super blij melodietje komt meteen aan. Je hebt zin om te zien wat er nog meer gaat gebeuren bij deze blije jongen. De achtergrondzangers hebben Mondriaan pakjes aan. Douze points voor de pakjes. Loopt daar nu Patrick van Spongebob? Ow nee, het is een hand, die af en toe met 1 vinger omhoog blijft staan.. eh.. oke hahaha. Ach ja, hier wordt je wel blij van.

16. Finland: Oef. Dit zijn ook toppers. Niet iets wat ik normaal zou opzetten. Maar dit is toch echt wel heel lekker hoor. Beetje Linkin Park / Limp Bizkit-achtige rock. Hoppa, gitaren! Deze komt meteen binnen en je wilt meteen meebléren en springen. Het publiek laat zich ook horen. Heerlijk! 12 points!

17. Bulgarije: Dit meisje in pyjama heeft wat weg van Lana del Rey. Ik wacht geduldig af of er nog een hoogtepuntje gaat komen in het nummer. Helaas… ik heb meer een slaapverwekkend gevoel. Een totale tegenpool van het vorige nummer. Het is tijd voor een plaspauze.

18. Litouwen: Owkee.. wat is dit? Right Said Fred? Nee, het zijn een soort van gele mensjes die een gek dansje opvoeren. Maar eerlijk gezegd klinkt het nog wel oké ook. Als je ze nog niet hebt gezien, doen. Het is wel lachwekkend om ze te zien.

19. Oekraïne: wow, de zangeres lijkt wel op Trinity van de Matrix! Ze begint in haar eigen taal te zingen met een opzwepend melodietje. Ah, yes! Een fluitje! Ze blijft doorzingen, de beat wordt steeds een tandje sneller. Je hoort het publiek wachten op het laatste stuk wat er aan zit te komen. Here we go… en ja hoor. Ze blijft doorgaan. Je moet er van houden.

20. Frankrijk: Deze zangeres heeft een echt frans chanson uitgezocht om te zingen. Ook alleen deze dame op het podium. Zonder gekke opsmuk zingt ze haar nummer, uiteraard, in het Frans. Dit is ook hate it or love it. Het is wel mooi gezongen.

21. Azerbeidjan: Ik denk even dat ik naar de nieuwe lingerieshow van Hunkemöller aan het kijken ben. Ow nee, er wordt ook nog wat gezongen. Mata Hari.. en dat 100X. Niet veel aan, zelfs het opzwepende beatje kan het niet meer redden.

22. Noorwegen: Jaah… een engel! En mét glitters! En ondanks dat hij niet goddelijk zingt, is dit niet slecht. De act past er ook goed bij. Hij heeft een aantal ‘tics’ door zijn aandoening. Dus dit is een persoonlijke overwinning voor hem. Goed gedaan.

23. Nederland: Here we go! Diverse malen ‘ge-memed’. Broccoli was nog nooit zo populair in ons land totdat dit liedje uitkwam. Ik zit net goed te kijken naar het optreden van onze inzending, komt er ineens een hele enge danser met gekke moves in beeld. Helemaal afgeleid ineens! Maar oké, ik zing toch maar even mee, het is wel je eigen land natuurlijk. Volgend jaar beter!

24. Italië: In de polls een van de favorieten. Ook een gitaren nummer, in het Italiaans nog wel. Bloot bovenlijf, tattoos, hakken en wijde pijpen. Welk jaar van het Songfestival ben ik ook alweer aan het bekijken? Ik laat het maar even over mij heen komen. Veel vuurwerkgeweld maakt het geheel af.

25. Zweden: Een lief uitziende jongen betreedt het podium. De stem heeft wat weg van Tracy Chapman. Het liedje heeft alle ingrediënten van een Songfestivalknaller. Het couplet, de melodie. Helemaal zoals je het voorstelt. Maar de stem is niet memorabel genoeg om dit uit te dragen. Wel jammer.

26. San Marino: Zangeres met mega Maja-achtig masker komt het podium op. Dan gaat het masker af. En dan is het eerste wat ik denk? Heeft ze nu bami op dr hoofd? Maar nee, het is toch echt haar. Ow ja, liedje… Adrenalina met een opzwepend deuntje. En wie zien we daar? Het is, Flo Rida! Die probeert het liedje wat op te pimpen met zijn rap stuk. Dat is wel het beste stuk uit het hele nummer. Sorry.

En dan de jurypunten en televoting
De spanning stijgt. De punten ook, voor Zwitserland. Ik zie mijzelf al helemaal aan de kaasfondue gaan en als ik een Zwitsers vlaggetje had, zat ik er nu mee te zwaaien. Yes! Meeste punten van de jury.

Maar ja, dit hebben we natuurlijk al een keer eerder gezien in 2019. Toen had Duncan niet de hoogste score van de jury. En zaterdagavond herhaalde die geschiedenis zich weer. Ineens kwamen daar de televote-stemmen van de Italianen die eerst niet eens het rechter rijtje stonden. Boem! Meer dan 300 punten. Meteen bovenaan. En zoals het in het voetbal bij de Azzuri ook gebeurd, hielden ze de verdediging hier ook in stand en wonnen ze zomaar deze editie van het Eurovisie Songfestival, in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *