Delerium feat. Leigh Nash – Innocente

Delerium - Innocente

Door Ben Striesenou – Toen ik in 1990 nog de Top 40 op de voet volgde, kwam er in november van dat jaar uit het niets een bijzondere plaat de lijst binnen: je hoorde gregoreaanse zang met een drumbeat. Het bleek te gaan om Sadeness (pt 1) van Enigma. Drie weken later stond het op nummer 1. Het was voor mij een nieuw geluid, ik had nog nooit zoiets gehoord.

Alhoewel het nummer maar één week op 1 stond, zette het wel de toon voor soortgelijke muziek in de jaren 90. Enigma zelf had daarna méér hits, maar ook andere muziekgroepen en projecten hadden er succes mee in de jaren erna. Bijvoorbeeld Deep Forrest met Sweet lullaby en Adiemus met Adiemus.

Een ander New Age-, Ambient- en elektronisch muzikaal duo dat succes had in de jaren ‘90 was Delerium. Opgericht in 1987 door de in Oostenrijk geboren Bill Leeb en Rhys Fulber, was het oorspronkelijk bedoeld als een zijproject van de invloedrijke industriële muziekact Front Line Assembly.

Ze braken commercieel door met het album Karma uit 1997. Op dit album werkten zij samen met onder andere de Canadese zangeres Sarah McLachlan. Het mede door haar geschreven Silence word, na de re-issue van de single in 2000, hun grootste hit. Een nummer dat geldt als een van de grootste trancenummers aller tijden. Voor hun volgende album strikten ze opnieuw een aantal gastvocalen, waaronder Leigh Nash.

Zangeres Leigh Nash is bekend als de leadzangeres van de christelijke alternative rockband Sixpence None The Richer. Een bandnaam die zij baseerden op een passage uit een boek van de christelijke schrijver C.S. Lewis. Hun grootste succes was de wereldit Kiss me, waarmee ze een nominatie voor een Grammy Award in de wacht sleepten.

De samenwerking tussen Delerium en Leigh Nash leverde Innocente op. De opvolger van Silence werd een hit, maar niet zo groot als haar voorganger. Het zou uiteindelijk het begin blijken van een vruchtbare samenwerking, die in 2007 zelfs resulteerde in een gezamenlijk project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *