Johnny Wakelin – In Zaire

Johnny Wakelin - In Zaire

Door Ben Striesenou – Wat was het grootste sportevenement van de vorige eeuw? De meeste Nederlanders komen dan al gauw uit op het EK Voetbal in Duitsland in 1988 toen ‘wij’ voor het eerst Europees Kampioen voetbal werden. Maar wat is wereldwíjd nou een van de grootste sportevenementen? Iets waar destijds de hele wereld warm voor liep?

We komen uit bij een van de oudste sporten ter wereld: boksen. En dan in het bijzonder het op 30 oktober 1974 gehouden titelgevecht tussen Muhammad Ali en George Foreman. De wedstrijd vond plaats in Kinshasa Zaïre, het huidige Congo-Kinshasa, en werd daarom ook wel ‘The Rumble in the Jungle’ genoemd. Ali was de underdog. Niet alleen omdat Foreman 7 jaar jonger was, maar ook omdat hij terugkwam van een schorsing van drie jaar vanwege dienstweigering.

Het gevecht zou plaats vinden op 25 september, maar door een trainingsblessure van Foreman werd het verplaatst naar 30 oktober. Muhammad Ali won van Foreman in de achtste ronde, op knock-out. Hij heroverde daarmee het wereldkampioenschap in het zwaargewicht. Een miljard televisiekijkers wereldwijd zagen het gevecht. Een van de best bekeken live-uitzendingen ooit.

In aanloop naar de wedstrijd stond het ‘Zaïre 74’ festival in Kinshasa op het programma. Dat kon bijna niet doorgaan vanwege het uitstellen van de match. Uiteindelijk besloten de organisatoren het alsnog te houden. Het festival vond plaats van 22 tot 24 september 1974. Er traden zowel muzikanten uit Zaïre als Afro-Amerikaanse artiesten uit Noord-Amerika op. In totaal waren er 31 muzikanten en bands: 17 uit Zaïre en 14 van overzee. Artiesten als James Brown, B.B. King, The Spinners, Bill Withers, Etta James, The Pointer Sisters en Sister Sledge maakten hun opwachting. Bekende namen uit Zaïre waren o.a. Miriam Makeba, Celia Cruz, Manu Dibango & Fela Kuti.

Ondanks de opwachting van de grote namen en de schaal van het evenement, zag niemand van deze artiesten er blijkbaar brood in om er een nummer over te schrijven. Zelfs niet een protestsong over het dictatoriale regime van president Mobutu Sese Seko.

Zoekend in de hitparades naar hitnoteringen over het gevecht komt eigenlijk maar één naam bovendrijven. In Zaire van de Britse zanger Johnny Wakelin. Een wereldhit in 1976. In Nederland bereikte hij de 2de plek in de Top 40. De zanger had iets met boksers, want hij probeerde het eerst met Black Superman (Muhammad Ali). Een bescheiden succes in Amerika, Engeland & Australië. In 1976 kwam Johnny Wakelin nog met Africa man, maar die bereikte in Nederland alleen de Tipparade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *