Love Parade: Schluss

Love Parade - Schluss

Het einde leek in zicht. Op de valreep meldde zich echter McFit, een fitnessketen, die de volledige Love Parade en haar entourage overnam. In 2006 was er daardoor na afwezigheid van twee jaar eindelijk weer een parade in Berlijn. Voor het eerst zónder afsluitende toespraak van Dr. Motte. Die kon zich niet vinden in de vernieuwingen die de eigenaren hadden doorgevoerd en trok zijn handen af van de Love Parade.

Het jaar erop verhuisde het evenement. De organisatie kwam er niet meer uit met de Berlijnse autoriteiten. De keuze viel op het Ruhrgebied, een belangrijke afzetmarkt voor de fitnessketen. In Essen vond vervolgens in 2007 de eerste vernieuwde editie plaats. Het jaar erop was Dortmund aan de beurt. Bochum stond voor 2009 op het programma, maar omdat de stad de veiligheid van de verwachte 1,5 miljoen bezoekers niet kon garanderen, werd het afgelast.

Drama in Duisburg

En toen werd het 2010. Het Ruhrgebied was de culturele hoofdstad van Europa en de Love Parade in Duisburg op 24 juli moest hét hoogtepunt worden van die viering. De line-up beloofde veel goeds: onder andere Tiësto en David Guetta waren van de partij.

Als locatie werd gekozen voor een voormalig goederenstation waar de bezoekers alleen door een tunnel konden komen. Die tunnel diende tegelijkertijd als uitgang. Tot 15.00 verliep dit zonder problemen, maar daarná kon de organisatie de toestroom niet meer goed verwerken. Ze vroegen de politie om hulp, die vervolgens de bezoekers tegenhield aan beide uiteinden van de weg die naar de tunnel leidde. Bij de tunnel zelf vormde de politie eveneens een linie, waardoor ook uitgaande bezoekers moesten wachten.

Het lukte hun collega’s op een gegeven moment echter niet langer om de groeiende menigte tegen te houden en beide blokkades werden opgeheven. De wachtende menigte stroomde daardoor opeens van twee kanten op de tunnel af, terwijl de feestgangers die het terrein wilden verlaten, juist naar buiten wilden. Beide stromen stagneerden in de tunnel en de bezoekers werden steeds dichter op elkaar geduwd. Er brak paniek uit en er ontstond gedrang. Door dat gedrang kwamen maar liefst 21 mensen om het leven.

De laatste Love Parade

Na dit vreselijke drama kon er eigenlijk maar één beslissing genomen worden: dit was de laatste Love Parade. En dat was ook wat de organisatie de dag daarop bekend maakte tijdens een persconferentie.

Maar diezelfde dag begon direct de discussie over de schuldvraag. De betrokkenen (gemeente, politie, organisatie) wezen daarbij als eerste naar de bezoekers zelf en toen het bewijs dat niet bleek te ondersteunen, naar elkaar. Een langslepend proces van onderzoeken en rechtszaken volgde. En dit jaar kwam het geheel tot een einde toen de rechter op 4 mei een punt achter het proces zette. Geen van de gedaagden trof volgens hem voldoende blaam om het proces voort te zetten. Bovendien zouden de strafeisen op zeer korte termijn (na 10 jaar) verjaren: te kort om nog een vonnis te vellen. Een bijzonder onbevredigend einde voor de nabestaanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *