Panjabi MC – Mundian to bach ke

Panjabi MC - Mundia to bach ke

Waar kwam dít opeens vandaan? Ja, ik realiseerde me dat het aantal inwoners van India op het punt stond de 1 miljard te passeren en dat de invloed van het land daarmee steeds groter werd. We waren inmiddels vertrouwd geraakt met het fenomeen Bollywood. Af en toe was er zelfs een film uit het immense land te zien in een van de plaatselijke filmhuizen. Maar wat Mundian to bach ke opeens deed in de Nederlandse Top 40 was mij een raadsel.

Hoewel, eigenlijk vond ik het óók wel een te gek nummer. En dat had alles te maken met die iconische sample: van de theme van The Knight Rider. Zelf had ik de serie nóóit gezien maar die bassline herkende ik uit duizenden. Ik had hem een paar jaar daarvóór al gehoord in Fire it up van die maffe rapper Busta Rhymes en toen was het óók al zo lekker. Je waande jezelf zó in die lowride.

Het nummer van Panjabi MC was eigenlijk al uitgebracht vóór die single van de Amerikaanse rapper. Maar in 2002 nam Jay-Z een remix van ‘Mundian to bach ke’ op en zette het op een van zijn albums. Het zorgde ervoor dat het succes van het nummer een nieuwe boost kreeg. De internetdownloads namen een enorme vlucht en niet veel later stond het in veel landen hoog in de hitlijst. In onder andere Italië en Griekenland haalde het zelfs de hoogste positie. De Engels / Indiase producer verkocht uiteindelijk 10 miljoen exemplaren wereldwijd.

En inmiddels is het een stukje erfgoed geworden. Want na Panjabi MC is er geen enkele artiest meer in geslaagd een Bhangra-song de internationale hitparades in te zingen. En dat betekent dat regelmatig, als er een Indiaas karakter wordt geïntroduceerd in een westerse film, documentaire of serie, dit nummer te horen is.

Voor ons werd het onderdeel van de soundtrack van onze vakantie op Kos. In de legendarische DJ-set van onze Griekse vriend kwam hij maar liefst twee keer voorbij. Eén keer als origineel en één keer in de mash-up met Lose yourself van Eminem. Maar het toetje moest toen nog komen. Want eenmaal thuis in Nederland hoorde ik de opvolger, Jogi. Daar werd ik zo mogelijk nóg vrolijker van. En hoewel die plaat her en der in Europa nog een klein succesje werd, haalde het in Nederland niet eens de Tipparade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *