Jaydee – Plastic dreams

Jaydee - Plastic dreams

Elk jaar probeer ik het opnieuw, misschien tegen beter weten in. Plastic dreams van Jaydee in de Top 2000 te stemmen. En ook dit jaar zette ik het weer op mijn keuzelijst en zal ik het straks wederom als eerste opzoeken als NPO Radio 2 de definitieve Top 2000 bekend heeft gemaakt.

Want de eurohouse en de happy hardcore uit het midden van de jaren ’90 hebben inmiddels al een plekje veroverd in die lijst. En zelfs nog véél latere klassiekers als Sandstorm en Silence staan erin. Voor deze monumentale houseplaat was zo’n notering echter nog nooit weggelegd. Maar als er één houseplaat een notering verdient, dan is het wel deze ongelooflijke klassieker.

Robin Albers, de man achter Jaydee, begon als radio-DJ bij de AVRO. Hij presenteerde gedurende de volledige levensduur For those who like to groove. Een programma dat helemaal in het teken stond van ‘house’. Het zond live uit vanuit diverse discotheken in Nederland. De nieuwste releases kwamen aan bod en het laatste uur bestond uit een DJ-mix. Mixen die een echte liefhebber inmiddels veilig heeft gesteld voor het nageslacht. En als je daarbij naar de line-up kijkt, dan weet je precies waarom het programma zo invloedrijk was in de ontwikkeling van de house in ons land.

Desondanks trok de publieke omroep er na minder dan een jaar de stekker uit. Waarop Albers besloot om dan maar house-producer te worden. Zijn debuut sloeg in als een bom. Want hoewel het in zijn eigen land ondanks een verblijf van 12 weken in de Tipparade niet door wist te stoten naar de Nederlandse Top 40, bereikte het in Amerika in de Billboard Hot Dance Music/Club Play de hoogste positie. Met alle remixen erbij opgeteld verkocht hij uiteindelijk 2 miljoen exemplaren van deze single.

En dan moesten zijn hoogtijdagen nog komen. Want halverwege de jaren ’90 richtte hij met twee anderen het project The Sunclub op. Daarmee scoorde hij, nu ook in eigen land, een grote hit met Fiesta. Die in een tweede leven in een mashup met Summer jam van 2-steppers The Underdog Project zelfs een dikke nummer één-hit werd. Maar van dít project van Robin Albers blijft mijn favoriet Single minded people. In 1992 toevállig de B-kant van Plastic dreams.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *