The Boxer Rebellion – Diamonds

The Boxer Rebellion - Diamonds

Een stukje geschiedenis: het is vlak vóór het begin van de 20ste eeuw als er in keizerrijk China een grote opstand begint. Spoorwegen worden opgebroken, telegraafverbindingen onklaar gemaakt, kerken vernield en Chinese christenen en Europese zendelingen vermoord. De onvrede over de toenemende invloed van het westen en de wijze waarop de heersers zich dit laten welgevallen heeft een hoogtepunt bereikt. Een beweging genaamd De Vuisten der Gerechtigheid richt zich op en komt in verzet: de Boxer Rebellion.

Het is vlak  het begin van de 21ste eeuw en vanuit de Verenigde Staten verhuist zanger Nathan Nicholson naar LondenHij ontmoet daar een gitaristeen drummer en een bassist en gezamenlijk richten zij een band op. Alleen hebben ze nog een goede naam nodig. Als zij volkomen willekeurig een encyclopedie doorbladeren stuiten ze op een artikel over iets dat rond de vorige eeuwwisseling in China plaatsvond. The Boxer Rebellion is geboren.

Als support-act voor super rockgroep A Perfect Circle en voor Lenny Kravitz in Wembley spelen ze zich in de kijker. Ze worden als ‘new band’ geboekt op Glastonbury en slepen een platencontract in de wacht. Op 4 oktober 2003 is hun eerste single een feit: Watermelon.

Vervolgens slaat het noodlot toe. Vlak voordat ze op tournee gaan met The Killers wordt zanger Nicholson opgenomen in het ziekenhuis met een blinde darmperforatie. Hij moet maandenlang herstellen en de tour moet worden afgezegd. En vlak na de release van hun eerste album houdt hun label op te bestaan waardoor ze de reeds geplande eigen toer zelf moeten financieren.

Ze geven echter niet op en er volgen meerdere albums. En in 2013 bereiken ze ook de andere kant van de Noordzee. NPO 3 FM pikt hun single Diamonds op en hoewel de prestatie in de hitparade bescheiden is, eindigt het plaatje wel als tweede in de 3voor12 Song van het Jaar-verkiezing.

Als kers op de taart krijgt The Boxer Rebellion het jaar daarop ook een stek in de bovenste helft van de Top 2000. Waar ze vervolgens niet meer weg zijn geweest. En waar ík ze uiteindelijk zou ontdekken als een van mijn favoriete platen. Sindsdien maakt het standaard onderdeel uit van mijn stemlijst. Een liedje dat weinig weg heeft van de single waar ze ooit mee doorbraken: prachtig, rustig met een fijne melodielijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *