DVBBS & Borgeous – Tsunami

DVBBS & Borgeous - Tsunami

Daar stond hij, op dat grote podium, keurig in pak, steek recht op het hoofd en met een biertje in de hand: onze allereigenste Prins Carnaval. 11 november van het jaar daarvóór hadden we staan juichen toen ze hem onthulden. We waren trots: het was namelijk niet zómaar een benoeming. Prins zijn in ons dorp betekende dat je een jaar lang de belangrijkste persoon was van een van de grootste carnavalsverenigingen van Nederland. En dát binnen onze vriendengroep!

Die middag had de burgemeester hem de sleutel van het dorp overhandigd. Inmiddels zat de eerste dag er zo’n beetje op. De stof van de polonaise was net opgetrokken en ‘onze’ Prins nam het woord. Hij bedankte de zaal voor hun aanwezigheid: het was een heerlijke avond geweest. De muziek zwol langzaam aan en even later stonden we met zijn allen uit ons dak te gaan op het nummer dat in die vier dagen zou uitgroeien tot hét thema van deze carnaval.

Het sprong ook wel lekker weg, deze samenwerking van de Canadese broers DVBBS (of DUBBS) en de Amerikaanse Borgeous. Niet bepaald een samenwerking waarvan je op voorhand had verwacht dat dat anderhalf jaar na hun nummer één-notering opnieuw een groot succes zou worden in een klein plaatsje op de Veluwe tijdens carnaval. Al sluit ik niet uit dat twee van de samenwerkende DJ’s dat plaatsje wél kenden. De twee Canadese broers hadden hun roots namelijk in Almere liggen. Na de echtscheiding van hun ouders gingen ze echter mee met hun vader naar Toronto. En daar werd dit plaatje geboren.

Tsunami kwam in 2013 uit op het label van de Nederlander Sander van Doorn. Het bleef echter lang onbekend wie nu de artiesten waren achter dit meesterwerkje. Ondertussen groeide het uit tot een gigantische festivalknaller en was er geen DJ op Tommorowland die het plaatje in de tas liet zitten. Pas een maand daarná werd duidelijk dat DVBBS & Borgeous de makers waren. Het werd een wereldwijde hit. Niet alleen in Nederland bekleedden ze de hoogste positie. Ook in België en in Polen was dat het geval. En in veel andere Europese landen haalde het de top 10. Het was meteen ook hun laatste succes. Alleen DVBBS schampte nog twee keer de Top 40, waarvan de laatste keer in 2016.

En in ons dorp werd carnaval 2015 een slijtageslag. Want waar ik normaal gesproken hoogstens twee dagen de festiviteiten bezocht, was ik er nu de volledige vier dagen bij en trokken we elke avond door totdat we met de bezems de hal uitgeveegd werden. Maar het leverde wel mooie herinneringen op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *