Luniz – I got 5 on it

Luniz - I got 5 on it

Door Ben Striesenou – ‘Yukmouth’ en ‘Numskull’. Dat klinkt een beetje als namen van figuren uit The Lord Of The Rings of Harry Potter: je ziet direct van die zwaar bebaarde dwergen voor je. Het zijn echter de artiestennamen van rappers Jerold Dwight Ellis II en Gerald Demond Husbands, de mannen achter hiphop-formatie Luniz uit Oakland. Ze kenden elkaar van school in waar ze in de band ‘Brothers with Potential’ zaten. Een band die uit elkaar viel na het eindexamen. Jerold en Gerald gingen echter door als ‘Luni Tunz’, later ingekort naar Luniz.

In 1994 mochten ze meewerken aan het debuutalbum Explicit game van plaatsgenoot Dru Brown. Het leverde hen een platencontract op bij Virgin Records. Een jaar later kwam hun eigen debuutalbum uit: Operation Stackola. Daarop werkten ze samen met een aantal gevestigde namen uit de hiphop. De plaat werd een succes: het stond meer dan 2 weken bovenaan de Top R&B/Hip Hop Album-hitlijst en haalde de Top 20 in de Billboard Album 200. In Nederland behaalden de rappers platina omdat er meer dan 1 miljoen exemplaren van waren verkocht. De leadsingle van het album was I got 5 on it.

I got 5 on it is een nummer over blowen, waarover de heren in het nummer geen blad voor de mond namen. Michael Marshall, de zanger van de Timex Social Club, in Nederland bekend van de single Rumors uit 1986, deed mee op de plaat.

Ondanks de controversiële tekst werd het een grote hit in de Billboard Hot 100 met een achtste plaats. In Nederland deed het nummer het nóg beter: Luniz klom met de single naar de nummer één-positie in de Top 40. De week erop moesten ze echter alweer plaatsmaken voor Have you ever been mellow van de Party Animals.

Zoals bijna elk hip hop-nummer bestond ook deze plaat uit samples. De belangrijkste en meest herkenbare is die van het nummer Why you treat me so bad van de Amerikaanse R&B groep Club Nouveau. Ook Jungle boogie van Kool & The Gang is terug te horen. Maar dat waren niet de enigen. Als componisten vermeldt de single niet minder dan 14 (!) namen.

Het enorme succes kreeg uiteindelijk geen vervolg. Van het album kwam wel nog Playa hata uit, maar dat haalde alleen in de Verenigde Staten de hitlijsten. Een onvervalste eendagsvlieg dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *